Kan du jaktens oskrivna regler?

7:37 min

Älgjakten pågår för fullt och tusentals jägare sitter i dagarna och väntar på den stora älgtjuren. Men det är inte alltid helt okomplicerat att vara med i ett jaktlag - det finns nämligen en hel del oskrivna regler.

Det var när journalisten Fredrik Lundberg började jaga för fem år sedan som han märkte att det finns oskrivna regler bland jägare. Saker som man absolut inte bör säga eller göra om man vill vara en i gänget i ett jaktlag.

– Jag var själv helt oförberedd när jag klev ut i skogen på alla de aspekterna. När man tar jägarexamen så lär man sig jättemycket om djuren, om att skjuta, om säkerheten och juridiken men man lär sig ingenting om det runtomkring.

Gärna hemmarökt älghjärta
Han berättar att när man inte är uppvuxen med jakt så är det svårt att veta vilka oskrivna regler som faktiskt finns. 

– Jag gjorde det stora misstaget att en gång köpa färdigmackor från Statoil, det har jag blivit pikad för i två år. Det finns en slags oskriven regel att ju mer hemmagjort desto bättre. Det får gärna vara hemmarökt älghjärta men inga inplastade färdigmackor, säger Fredrik Lundberg.

Dyrkar hundar
Hans funderingar mynnade ut i boken Happy hunting - en bok om jakt, jägare och jyckar och i den berättar han med glimten i ögat om jaktens outtalade koder. Till exempel är det inte okej att skryta om sina egna jägarbedrifter eller kritisera någons hund. 

– När man jagar så ingår det att man dyrkar hundar. Man kan kritisera en jägare men man kan aldrig kritisera en jägares hund, det är superkänsligt. Har man inte koll på det i början så kan man klampa i klaveret rejält, säger Fredrik Lundberg.