Sd-politiker deltog i nazistisk manifestation

2:04 min

Johan Henriksson, som är anställd på Sverigedemokraternas distrikt Dalarna-Västmanland, deltog i ett nazistiskt nationaldagsfirande för sex år sedan. Det visar material som P4 Västmanland nyligen tagit del av.

Manifestationen var ett nazistiskt nationaldagsfirande som hölls i Stockholm 2008 under namnet Folkets marsch.

Idag säger Johan Henriksson att han knappt minns det hela, men att han var nyfiken på manifestationen. När han såg en vän i tåget gick han in i ledet och vandrade med en bit. Han lyssnade också på några talare.

– Det här är ju under en tid när jag fortfarande hade bekanta som hade radikala åsikter och långt innan jag var Sverigedemokrat. På den tiden var man inte särskilt försiktig med vem man umgicks med, vem man pratade med och hur man uppträdde.

– Det finns ju saker jag ångrar från den här tiden som jag aldrig skulle göra idag och det är ju det som har hänt i det här fallet, säger Johan Henriksson.

Det är inte första gången han knyts ihop med högerextremism. Valet 2006 stod han på Nationaldemokraternas lista, något han snart ångrade. Han säger idag att han var aktiv för Nationaldemokraterna på så sätt att han delade ut flygblad för partiet.

Tidskriften Expo menar att Johan Henriksson haft kopplingar till det nazistiska nätverket Fagersta fria nationalister, vilket Henriksson säger är trams.

Under manifestationen i Stockholm år 2008 höll flera nazister tal. En var dem var Magnus Söderman, då ansiktet utåt för militanta Svenska motståndsrörelsen, en annan var Stefan Jacobsson som är partiledare för Svenskarnas parti.

En inspelning från Magnus Södermans tal den dagen har spridits på nätet. Han säger bland annat:

"Fienderna kommer att darra, och när stormen väl har lagt sig kommer vi inte behöva sjunga om fornstora dagar, då kommer vi att leva i dem. I ett svenskt Sverige, för Sverige förblir svenskt. Hell seger!"

Johan Henriksson säger att han lyssnade på några talare, men att han inte minns Magnus Södermans tal.

– Jag har inga specifika minnen av det här. Och det är inte så konstigt, det är sex år sedan.

Johan Henriksson sitter i Fagerstas kommunfullmäktige sedan 2010 men han fanns inte med på Sverigedemokraternas lista inför kommunvalet 2014. Han kom in ändå via personröster. Han är anställd av partiet som distriktsresurs.