Eksjö

Ökenhetta och oro väntar soldater som lämnar för Mali

6:28 min

Snart ska 70 soldater från Ing2 i Eksjö lämna höstrusket i trygga Sverige för ökenhettan i oroliga Mali.

Nu börjar det närma sig avfärd, om bara några veckor åker huvudstyrkan och en av dem är Daniel Lennartsson som är stridssjukvårdare.

– Nu känns det inte så jättefarligt, men det kommer väl mer och mer. När man väl sitter på planer får man nog lite resfeber, tror Daniel.

Daniel är en av ett tiotal soldater som idag övar på att skjuta på skjutbanan på Ränneslätt i Eksjö, för den här veckan är nämligen den sista utbildningsveckan för de drygt 70 soldater samt officerare från ingenjörsregementet Ing2, som om bara några veckor lämnar Sverige för Mali i Västafrika, där de ska bygga en stor camp till den svenska insatsstyrkan som kommer dit i början av nästa år. Nu är det mycket information som ska in och övningar som ska hinnas med, innan soldaterna får lite ledigt före själva resan.

I en av regementets byggnader pågår just nu en krisövning, där ledningen för Mali00, som styrkan heter, övar rutiner för vad som ska göras om någon av soldaterna blir allvarligt skadad eller avlider - för Mali är ett krigsdrabbat land och det har på senare tid kommit flera rapporter om FN-soldater som skjutits där.

– Det är klart att det inte är ofarligt att åka till Mali när man ser i media att det är ett 30-tal personer som omkommit det senaste året. Men vår bedömning är att det är något lugnare läge i Timbuktu-regionen dit vi ska och det är betydligt oroligare i de östra delarna av Mali, säger Carl-Axel Blomdahl som är chef för styrkan.