Flera döda efter snöstorm i Himalaya

1:40 min

Minst 17 människor har hittas döda. Över hundra saknas.  Snöovädret i Nepal beskrivs nu som ett av de värsta någonsin i landet.

Snön vräkte ner under tisdagen. Framförallt i Annapurnas dalgång i centrala Nepal. Först under onsdagen kunde räddningsmanskapet bege sig ut och leta. I midjedjup snö tog de sig fram till området Phu där de hittade fyra döda, två från Polen och en från Israel samt en lokal klättrare.

En annan räddningsgrupp från Nepals arme har från en helikopter identifierat en grupp på fem vandrare, fyra kanadensare och en indier, som fångats och dödats av en lavin.

Dessutom har tre nepaleser i en bergsby omkommit. Ytterligare döda och över tjugo överlevare har hittats under dagen. Enligt nyhetsbyrån AFP hade ovädrets offer räknats till minst 17 vid onsdagskvällen, svensk tid.

Ytterligare runt hundra människor saknas, men myndigheten i Nepal säger att många av dessa kan vara räddade eller själva hunnits sätta sig i säkerhet. Telefonledningarna i området har också skadats av snömassorna, vilket kan ha gjort att de inte kunnat meddela sig.

Just den här årstiden lockar många turister till vandringar i det vackra men farliga området kring världens högsta berg Mount Everest. Oktober brukar bjuda på ett vackert och klart väder, men igår nådde svansen av cyklonen Hudhud in över området och snön vräkte ner hela dagen.

I april i år dog 16 människor i en av de dödligaste lavinerna som gått i Mount Everest, vilket ledde till att de flesta expeditioner avbröt sina försök att bestiga det 8848 meter höga berget. Detta har haft en stor effekt på Nepals ekonomi som är starkt beroende av just turismen. Skulle det visa sig att dödssiffran från gårdagens oväder stiger så kan det bli ytterligare ett hårt slag.