JK inleder inte förundersökning om Dinamarcas SD-tröja

Riksdagsledamot Rossana Dinamarca anmäldes för hets mot folkgrupp för sin t-shirt ”SD=Rasister”. Men nu väljer Justitiekanslern att inte inleda en förundersökning.

Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca hade på sig en t-shirt med trycket ”SD=Rasister” när riksdagen skulle välja talmän den 29 september.

Tröjan var en protest mot att Sverigedemokraternas Björn Söder kunde väljas till vice talman, vilket han även valdes till.

– Jag vill markera på detta sättet att detta sker inte i mitt namn, sa Rossana Dinamarca då.  

Dinamarca polisanmäldes för grovt förtal av en privatperson som menade att t-shirten var ett brott mot Sverigedemokraterna.

Åklagaren valde dock att lämna över anmälan till Justitiekanslern, då det kunde röra sig om ett tryckfrihetsbrott.

Nu väljer JK att inte inleda en förundersökning angående tryckfrihetsbrott. Justitiekanslern anser att texten på Rossana Dinamarcas t-shirt inte faller under hets mot folkgrupp.

I beslutet står det: ” Enligt Justitiekanslern står det klart att den anmälda texten inte innefattar missaktning mot en folkgrupp i den mening som avses i straffbestämmelsen.” 

Björn Söder själv tycker t-shirten är olämplig. 

– Jag tycker inte att det är okej att bära sådana budskap på sina kläder. Man framför sina meningsskiljaktigheter i talarstolen, sa han då till TT.