Kriminalvårdens anställda lever lyxliv efter utvisningar

2:26 min

Under flera år har personal från Kriminalvårdens transporttjänst som deltagit vid utvisningsresor fått bo på lyxhotell och flyga i business class hem efter utvisningen. Det avslöjar P1-programmet Kaliber på söndag.

Grafik: Så reser Kriminalvårdens transporttjänsts för skattemedel

Kriminalvårdens transporttjänst ansvarar för nästan alla utvisningar som sker med tvång. I de flesta fall handlar det om personer som inte fått asyl, men som vägrar lämna landet frivilligt. De resorna kostade förra året över 240 miljoner kronor, drygt 20 miljoner mer än året innan. Samtidigt som färre personer transporterades.

Kaliber har gått igenom utvisningsresor som helt eller delvis genomförts med inhyrda flygplan mellan januari 2011 och april 2014 och hittat ett 80-tal resor där personalen efter utvisningen stannat utomlands på vägen hem i två eller ibland tre nätter.

Några exempel: Tre hotellnätter i Dubai efter utvisning till Kabul. Tre personer, 13 235 kronor. Tre hotellnätter för fyra personer i Amsterdam efter utvisningsresa till Kazakstan. Kostnad: 19 954 kronor.

Det handlar bland annat om femstjärniga hotell i Istanbul, Aten och Dubai. Det femstjärniga hotellet där har flera pooler, spa och tillgång till golfbana.

Kaliber kan också berätta att personalen alltid kan flyga businessklass hem på resor över tre timmar. En resa hem i business class från Dubai kostade 27 000 kronor per person.

– Jag har respekt för att man tycker att det är mindre rimligt, att det till och med kanske ibland är lite stötande. Men nu får vi titta på hur vi ska reglera det här och där göra bedömningen om vad som är rimligt och inte rimligt, säger Hans Lagerlöf som är chef för den enhet på Transporttjänsten som planerar och bokar resorna.

Ställföreträdande chef för Kriminalvårdens transporttjänst Claes Nöjd, vill inte kommentera om resorna är rimliga eller inte.

– Jag har svårt att bedöma vad som är rimligt eller inte rimligt i det här.

Resorna kan bli extremt långa för personalen och de har lagstadgad rätt till vila. Men att de stannar utomlands i två eller tre nätter finns inte reglerat genom några avtal utan har blivit praxis. 

– Det är ju det vi ser över nu. Vad är rimligt och hur ska det här göras. Utifrån att vi ska bedriva en effektiv verksamhet, vi ska ha en god arbetsmiljö och en hög säkerhet, säger ställföreträdande chef Claes Nöjd.

Kaliber hör du på söndag klockan 12.00 i P1