SD kan få avgöra i Skinnskatteberg

1:24 min

Sverigedemokraterna ser ut att få makten att avgöra om det blir blått eller rödgrönt styre i Skinnskatteberg de kommande fyra åren. I valet blev de rödgröna största block och vill styra i minoritet, vilket alliansen inte vill gå med på.

– Det kommer att krävas mycket av oss att hålla ihop det här och hitta breda lösningar i fullmäktige och i kommunstyrelsen för att det här ska fungera. Men det tror vi att vi ska kunna göra, säger socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson.

I valet fick de rödgröna 15 mandat, alliansen 14 och Sverigedemokraterna två. De rödgrönas tanke är att Socialdemokraterna får ordförandeposterna i fullmäktige och kommunstyrelsen och att alliansen i de omröstningarna lägger ner sina röster, som man gjorde när riksdagen när valde socialdemokratisk statsminister och talman. Men alliansen i Skinnskatteberg tycker annorlunda.

– Vi har inte den avsikten att göra det, säger Folkpartiets Carina Sandor.

Tanken från de rödgröna är också att kompromissa, så att förslag och budgetar får tillräckligt stöd, samtidigt som man stänger ute Sverigedemokraterna. Men alliansen kommer att lägga fram sina egna kandidater till de tyngsta posterna och sin egen budget.

– Sedan blir det ju omröstning i fullmäktige, så får vi se vart det landar.

Det lär betyda att Sverigedemokraterna får avgöra.

– Man må tycka illa om Sverigedemokraternas politik, men likväl har medborgarna röstat in dem, de har blivit demokratiskt valda, sitter i vårt kommunfullmäktige och har två röster, menar Carina Sandor.