C-politiker i Norberg JO-anmäler Migrationsverket

1:29 min

Norberg är för litet för att klara de anläggningar för asylsökande som Migrationsverket har upphandlat, anser Lennart Skansfors (C) som nu anmäler Migrationsverket till Justitieombudsmannen, JO.

– Jag har suttit med som politiker och sett det här under den tid vi har fått flyktingar. Idag tar Norbergs kommun emot 665 flyktingar. Skulle man göra likadant i Västerås så skulle det vara 15 000 personer, säger Lennart Skansfors och ställer sig frågande till hur en sådan situation skulle hanteras.

I Norberg finns tre större flyktingboenden som Migrationsverket upphandlat av privata ägare; Fliken, Klackbergsgården och Stora Björkås. Därutöver hyr Migrationsverket lägenheter i Bolagshagen i Kärrgruvan i Norberg.

Tidigare har socialdemokratiska kommunalrådet i Norberg, Åsa Eriksson, gått ut och kritiserat Migrationsverket just för att man upphandlar anläggningar och placerar ut flyktingar som söker asyl, utan att samråda med Norbergs kommun.

Lennart Skansfors (C) tycker att Migrationsverket och andra ansvariga inte bemöter kritiken om hur flyktingar placeras ut, därav hans anmälan till Justitieombudsmannen, JO. 

– Någon måste ju någon gång ställa sig upp och tala om hur det fungerar. Det är inte så bra som Migrationsverket säger att det är, säger Lennart Skansfors.

Lennart Skansfors poängterar att hans kritik inte handlar om rasism eller ovilja att ta emot människor som flyr från krig.

– De som kommer måste väl få ett värdigt mottagande. Hade vi placerat barn runt om i samhället så hade vi inte placerat dem på det här viset, säger han.

P4 Västmanland har sökt Migrationsverket för en kommentar. Men eftersom JO-anmälan behandlas just nu vill Migrationsverket inte uttala sig i media än. Först vill Migrationsverket yttra sig till JO.