Jåhkåmåhkke/Jokkmokk

Svarta rajden fortsatte jakten på dialog med gruvjätten i Jokkmokk

Clive Sinclair Poulton, Beowulf minings styrelseordförande, var villebrådet som čáhppes ráidu ville få tag i.

Fjorton personer stora čáhppes ráidu som med bland andra systrarna Mimmi och Maxida Märak har i två dagar försökt få en pratstund med Clive Sinclair Poulton när han är i Jokkmokk och bland annat har träffat företrädare för kommunen.

 Bolaget vill starta en gruva nordväst om Jokkmokk i området som heter Gállok och som väckt starka reaktioner bland renskötande samer i området. Länsstyrelsen har gett rekommendationer till myndigheten Bergsstaten att neka att en gruvetablering.

 - Vi vill att Clive ger svar på våra frågor. Ett; vilka marker har de tänkt dela ut till oss, eftersom de säger att vi tydligen kan samarbeta, hur ska de ändra i svensk lag för att vi sak få tillgång till de marker de tar ifrån oss. Han kan gärna svara på den frågan, hur min dotter ska kunna bli renskötare i framtiden.

Om man ser på bilderna från den här svarta renrajden så verkar ni använda ganska kontroversiella uttrycksätt och metoder. På vilket sätt leder det framåt?

 - Nu är det Maxida som talar och jag talar för mig själv och jag ser ju att tyvärr så är ju många urfolk tystade folkgrupper och någonstans måste det vända. Det krävs en grupp människor som tar det en steg längre, som är beredda att gå steget längre och kanske till och med ta ett straff för det, för att väcka problematiken för det som sker i Sápmi.

 En polispatrull kallades in från Gällivare eftersom företaget upplevde det som obehagligt att bland annat bli filmade. I och med att polispatrullen befann sig på platsen fick de samiska företrädarna en pratstund med styrelseordföranden.

 Clive Sinclair Poulton har inte kunnat nås för kommentar och ingen av företrädarna för svarta ráiden efter att mötet ägt rum.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio