Moomsteatern spelar nyskriven musikal

4:13 min

Moomsteatern – Malmöteatern vars skådisar har intellektuell funktionsnedsättning – höjer ribban och ger sig i kast med en nyskriven musikal. Nu sätter de upp "Ringaren i Notre Dame".

På lördag är det premiär, med nyskriven musik av Jan-Erik Sääf. Ensemblenumren är hårt koreograferade, allt är noggrant. Det gäller att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Såhär mycket sång har ensemblen knappast haft i någon föreställning tidigare. Den största utmaningen för Therese Kvist är kanske ändå att få till karaktären. Den romska flickan Esmeralda, som hon spelar, ska vara lockande och i centrum för allas blickar.

- Jag har tränat jättemycket. Hon ska vara självisk på ett bra sätt. De flesta har svårt att ta ögonen från henne, säger Therese Kvist.

13 nya låtar har skrivits till uppsättningen, och de har jobbat med en sångcoach. Förmågan att sjunga skiljer väldigt mycket från skådis till skådis och det ställer såklart vissa krav på hur man komponerar. Jan-Erik Sääf har stått för musiken.

- Alla älskar att sjunga, men har olika uttryck. Det har varit svårt att hitta en tonart som fungerar, men jag har tänkt att det här måste fungera, säger Jan-Erik Sääf.

Staffan Aspegren regisserar. Utmaningen ligger i att man i större utsträckning måste forma rollkaraktärerna utifrån de här skådisarnas uttryck och att vissa processer tar längre tid. Men annars är inte ensemblen problemet.

- Det som är annorlunda är att inlärningsprocessen tar längre tid. Och jag har tvingats gå på att se vad det blir, säger Staffan Aspegren, regissör.

"Ringaren i Notre Dame" har premiär på lördagen i Malmö.