Friends nya storförlust och framtiden osäker

1:30 min

Sveriges Radio kan berätta att driften av Friends Arena kommer gå med lika stor förlust i år som ifjol, då den till slut hamnade på ungefär 225 miljoner kronor.

Förlusten för Friends Arena blir lika stor i år som förra året, det bekräftar Christian Hermelin som är vd för fastighetsbolaget Fabege som äger drygt en femtedel av arenan i Solna.

– Det är ingen väsentlig skillnad mot föregående år om ser till totalen och verksamheten hämmas också av att det är ett stort byggarbetsområde i dag, säger Christian Hermelin till Sveriges Radio.

Svenska Fotbollförbundet är den delägare som har det mest kämpigt ekonomisk. Har ni några planer på att stötta Fotbollförbundet på något sätt för att rädda det här projektet?

– Vi har en ägardel som vi är nöjda med i dag. Om vi skulle ändra den så är det inte något vi kan kommentera förrän affär är genomförd.

Svenska Fotbollförbundet har fått kritik för att man investerat så mycket pengar som man gjort i den nya nationalarenan som gått med stor förlust.

Just driftkostnaderna hoppas man kunna bli av med. Det franska bolaget Lagardère ska enligt ett avtal ta över driften under 2015 men ännu har parterna inte förhandlat klart. Därmed äger förbundet fortfarande en tredjedel av driftbolaget och Christian Hermelin kan inte säga att det blir någon affär med Lagardère innan året är slut.

– Säkert kan man aldrig säga i affärsförhandlingar, men man ju tecknar inte ett intentionsavtal med någon annan ambition än att man ska finna en gemensam väg framåt.