Här är faktan bara du som varit förälskad kan förstå

13 min

Du som tror på ödet och att vi en dag kommer hitta "the one" ska nog sluta läsa nu. För vi ska ta oss in i vetenskapens värld där kemin ger oss en helt annan bild av kärlek...

Jag har bjudit in Ulf Ellervik från Lunds Universitet som är professor i kemi, och han berättar att vi kan vara förälskad i en, känna lust för en annan och ha djupa kärlekskänslor för en tredje. OCH att du inte kan bli förälskad i samma person två gånger....

Lyssna på mitt snack med Ulf och var lycklig över att du tillhör de få procenten av alla däggdjur som kan känna långvariga kärlekskänslor..

/Hanna

Här kan du läsa mer om kärlekens tre faser.

Vilka är kärlekens tre faser?

En fas är lust. Man blir attraherad och känner sexuell attraktion. Du kan känna det för vem som och när som. Även i en relation kan du känna lust till andra.

Den mest komplicerade är är förälskelsen. Det verkar som att vi inte kan vara förälskade i mer än en samtidigt. Att vi låser fast oss på en är lite definitionen, ditt omdöme stängs av när det gäller den specifika personen, och man inte kan se några fel med den. Dopamin, noradrenalin och serotonin är våra volymkontroller för känslor. När du blir förälskad skjuter dopaminet i höjden, och det blir en fåning lyckokänsla i kroppen. Noradrenalinet går också upp, du kan inte sova, blir röd i ansiktet och kan tappa matlusten. Serotoninen sjunker istället, och det är det som gör att du låser på en person. Fasen håller i sig i 1,5 år- 2 år, sen sjunker nivån och vi upptäcker saker vi retar oss på. Saker som varit där helt iden, men som du inte har märkt på grund av förälskelsen.  

En annan fas är långvarig kärlek. Känskan av att en person som du mår bra av att ha nära. Det styrs av oxytocin, samma ämne som gör att mamma och barn knyter band efter förlossningen. Alla däggdjur har det, men hos tre procent inklusive människor funkar ämnet också hos vuxna individer. Det gör att man kan bygga upp en relation. Man vet att det är  oxytocin som gäller för kvinnor men är det är inte lika forskat på män. Hos dem tror man att det är ett ämne som heter vasopressin.

Kommer alla faser i en och samma ordning?

De kan komma i samma ordning, men det behöver de inte. Det finns inget som hindrar att du är förälskad i en, känner djup kärlek till någon annan och har lustkänslor för en tredje. 

Kan man bli förälskad i samma partner igen?

Det är komplicerat, för det är styrt av vårt belöningssystem. Lyckokänslan funkar när vi sätter upp en fröväntan och uppnår förväntan frigörs dopamin och vi mår bra. Förälskelsen avtar eftersom att det är svårt att uppnå till högre förväntan om och om igen, när vi har vant oss. Därför är det oerhört svårt att vara förälskad i samma person hela tiden. Men jag tror att man upptäcker lusten igen - attraktionen.

Kan man bli beroende av att vara förälskad?

Oh ja! Det är ju en jättestark känsla, en av de starkaste du kan ha. Det finns tveklöst människor som får kick av det precis som av fallskärmshoppning eller droger. Så, man kan absolut bli beronde av förälskelsekicken, och då är det svårt att vara i ett förhållande länge. En ny kick kan du ju inte få av samma person...

Men ska man tro på kärleken även om kemin säger att den har tre faser?...

Ja, vi har ju oxitocin fasen den kan ju vara för evigt. Att vi trivs med en och samma människoa, och det intressanta är ju att den tar tid att bygga upp. Det tar ungefär 7-8 månader innan man har en relation där man mår bra tillsammans, den kan man därför känna med familj en kärlekspartner och riktigt bra vänner.

Men om vi känner kan känna kärlek, lust och förälskelse för olika personer, borde vi inte leva i polyrelationer enligt kemin?

Det viktiga och tänka på är att vi har dessa tre systemen, hur man gör är ju upp till var och en. Men det är ju bra att vara medveten om dem!