Publiknätverket

Hunden drar längsta strået i ny sport

3:13 min

Nu kan du se hundspann i Blekinge. Det är den nya draghundsporten som håller på att etablera sig och länets enda draghundsklubb har nyligen tagit silver och brons i SM.

Draghundar för tankarna till hundspann i Alaska och det är precis det som är förebilden för den här sporten som åtminstone i södra Sverige är ny.

Det går lika bra att köra hundspann utan snö. Då har man i stället en tvåhjulig sparkcykel som dras av hundar eller så ersätts släden av ett dragfordon med hjul och vips går det lika bra att utöva sporten under våra snöfattiga vintrar. Det går ut på att köra så snabbt som möjligt på en bana.

VM och SM
Och det har Blekinges ännu så länge enda draghundslag gjort med den äran. Laget heter Team Lanjas och har både VM- och SM-silver i bagaget.

Och även om man inte vill tävla så är det här bra motion inte bara för siberian husky, som Sara Eriksson har, utan för alla raser.

– Absolut, det finns olika varianter för vad man kan göra, säger Sara Eriksson

Startat nätverk
Och för att få sporten att växa ytterligare har sambon Kent Lagergren tillsammans med Sara Eriksson startat ett nätverk på Facebook.

– Det finns ju många hundar i området som kanske bara får sig en liten promenad i halsband. Vem vet vilken förändring det skulle blivit om de fått mer konditionsträning och liknande, säger hon.