Inspirerande landsbygdskonferens i Kramfors

1:25 min

I två dagar har Kramfors kommun stått som värd för en landsbygdskonferens som avslutades idag. Birgitta Edholm som tillverkar och säljer honung i Högakusten var en av deltagarna och hon säger att hon fick det hon ville ha - inspiration och träffa nya människor.

Det var 90 deltagare och 15 föreläsare och inspiratörer som hade samlats på Kramm i Kramfors för att ge varann inspiration att fortsätta och våga utvecklas som landsbygdsföretagare.

– Den här gången vill vi inte prata om problem, det gör vi så mycket annars, utan nu handlar det om att titta på sina inre krafter och fundera på vad vi behöver göra med oss själva och vår omgivning för att lyckas, säger Anders Bosenius som är näringslivsutvecklare i Kramfors kommun som är värd för konferensen.

Det finns flera exempel liksom Birgitta Edholms Honungsbutiken där landsbygdsföretagare i Kramfors har visat framfötterna  och lyckats bra med att göra egna produkter, kanske särskilt just vad gäller livsmedel. Andra har det svårare att klara sig. 

– Som egenföretagare kan man känna sig ensam ibland, tycker Birgitta Edholm. I och för sig har man valt att  jobba ensam men man kan ändå behöva någon att prata med och bolla mot.  

Jonny Torvaldsson från Hela Sverige Ska Leva i Västernorrland säger att ensamheten är ett konkret problem och att det vore bra om småföretagarna och det ideella föreningslivet kunde ha ett närmare samarbete.