Val 2014

Mobilapp ska hjälpa nya styret i Karlshamn

Nu är det klart vilka som kommer att styra Karlshamn de kommande fyra åren. Det är Socialdemokraterna som tillsammans med Centern och Folkpartiet bildar majoritet. Och de kommer att ta hjälp av en mobilapp för att styra kommunen.

På en pressträff idag presenterade koalitionen sin politik och enligt Per-Ola Mattsson som är ordförande för Socialdemokraterna i kommunen står de inför flera utmaningar. 

– Se till att få hit fler jobb, att ungdomar får arbete och bygga fler bostäder till rimliga priser så att man har tid att bo, säger han.

Det politiska styret i Karlshamn är i praktiken det samma som under den förra mandatperioden. Skillnaden är bara att Kristdemokraterna inte finns med eftersom partiet inte lyckades få ihop ett enda mandat.

En av frågorna de kommer att driva är införandet av en kommunal barnombudsman. Alltså någon som ska bevaka barnens intressen när de politiska besluten ska tas. Men barn och ungdomar ska också kunna vända sig direkt till ombudsmannen med problem. De ska också använda sig av mobiltelefonen i vad som skulle kunna liknas vid en slags direktdemokrati.

– Vi kan till exempel skicka ut frågor från kommunen via appen och då kan invånarna besvara den direkt med en knapptryckning. Då får man en slags opinionsmätning om vilka frågor som är viktiga för människorna som bor i Karlshamns kommun, säger Per-Ola Mattsson (S).