De ger ut feministisk kvalitetslitteratur på nätet

Bokbranschen väntar fortfarande på e-bokens breda genombrott, men vid sidan av de stora förlagsbjässarna pågår en digital revolution i det lilla. I dag lanseras det nya nätverket writersreadwriters. Det består av författare som ska ge ut feministisk kvalitetslitteratur.

Först ut är "Smärtans ängel" av författaren Marlene Streeruwitz från Österrike:

- Med traditionell bokutgivning är det som med konstnärerna på 1800-talet, säger Marlene Streeruwitz. Hur stor del av väggen får jag till mitt verk? Vi kan runda det där och säga att vi sätter upp våra egna väggar där vi visar vad vi vill.

I den tyskspråkiga världen är Marlene Streeruwitz en välkänd intellektuell och feminist. Hon har skrivit ett tjugotal romaner och pjäser och är en aktiv röst i samhällsdebatten, men i Sverige har hon inget eget förlag.

- Förlagen måste tänka på pengar och jag får alltid höra att ja, vi skulle vilja, det är väldigt intressant men inte just nu.. Och feministisk litteratur... Vi är inte säkra på att vi kan sälja det här. Det blir en slags censur, säger Marlene Streeruwitz.

- Vi sa, varför ska vi vänta tills någon kommer på idén att de kan stötta oss, varför gör vi det inte själva? Internet är till för oss - vi kan börja ge ut e-böcker.

Och det var i frustrationen över att inte kunna läsa varandras texter som idén till writersreadwriters kläcktes av en grupp författare på bokmässan i Göteborg för ett år sen. Agneta Pleijel och portugisiska Ana Luisa Amara står på tur att bli översatta. Böcker som man sen ska kunna beställa med print-on-demand från de stora nätbokhandlarna, eller tanka ner som e-bok.

Att det är en feministisk utgivning måste inte betyda att det är kvinnliga författare som ges ut. Marlene Streeruwitz säger att hon ser det som en fråga om makt och hur sättet man skriver på.
- Jag stör språket så att du inte läser de predikande meningarna som liksom tar sig in i ditt huvud och formas där. Du blir inte invaderad av mitt språk. Det är väldigt viktigt för mig att konst alltid påminner dig om att du tittar på konst. Det är inte världen, det är inte du, det är konst. Det här är ett av de första stegen i politisk medvetenhet.

Marlene Streeruwitz säger att hon hoppas att writersreadwriters ska bli en plattform för människor som henne, som är trötta på mainstreammedia.

-  Och att vi ska hitta tillbaka till stödet vi gav varandra i feministrörelsen förut, men som gick förlorad. Det här kan bli ett sätt att hitta tillbaka till den energin.