Wallström får kritik för erkännande av Palestina

2:07 min

Allianspartierna och Sverigedemokraterna i EU-nämnden kritiserar idag regeringen för hanteringen av Palestinafrågan.

Detta inför att utrikesminister Margot Wallström på måndag träffar de andra utrikesministrarna i EU. Fredrik Malm är talesperson i utrikesfrågor för Folkpartiet.

– Det här var Margot Wallströms första möte med EU-nämnden som utrikesminister och hon inledde med att få bakläxa på ett av de mest centrala utspelen som den nya regeringen har gjort, säger Fredrik Malm.

Det som har retat upp samtliga oppositionspartier är att Margot Wallström när hon nästa vecka har möte i rådet för utrikesfrågor tänker informera de andra utrikesministrarna om att Sverige har för avsikt att erkänna Palestina som en självständig nation.

Såhär förklarar Moderaternas talesperson i utrikesfrågor, Karin Enström, varför man väljer att kritisera regeringen.

– Det är viktigt för oss att markera att det finns inte något konstitutionellt stöd för detta och att det är dåligt hanterat, säger Karin Enström.

Det var i regeringsförklaringen för några veckor sen som Stefan Löfven deklarerade att regeringen kommer att erkänna Palestina. Något som har väckt starka reaktioner. Centerpartiet vill i och för sig också erkänna Palestina, men idag valde man ändå att ställa sig till resten av oppositionspartierna. Kerstin Lundgren är Centerpartistisk talesperson i utrikesfrågor.

– Regeringen måste göra om och göra rätt och följa den konstitutionella ordning som vi har i Sverige och det är givetvis vår uppgift som granskare av regeringen att säkerställa detta, säger Kerstin Lundgren.

Dagens kritik handlar om att regeringen borde ha tagit upp Palestinafrågan i utrikesnämnden, innan man fattade beslut om att erkänna Palestina. Men Margot Wallström påpekade idag att beslutet faktiskt inte är taget ännu. Hon menar att oppositionen försöker ta billiga poäng när man nu försöker hindra henne att informera sina kollegor i Europa.

– Men på fullt allvar menar de svenska allianspartierna och Sverigedemokraterna att Sveriges utrikesminister inte ska kunna informera sina kollegor. Ska de vara med och kontrollera att jag inte svara på någon fråga heller? Jag kommer att informera om vad som står i den svenska utrikesdeklarationen, säger Margot Wallström.