SVENLJUNGA

Efter mötet med SD - Blir Eva Johannsson oppositionsråd?

1:35 min

Ska Eva Johansson, Centerns avgående kommunalråd i svenljunga bli oppositionsråd? Det avgörs på måndag när det nya kommunfullmäktige har sitt första möte, men redan i torsdags träffade partiet Sverigedemokraterna, vars röster kan avgöra saken och Eva Johansson utesluter inte ett samarbete.

– De är ett parti som är här för att stanna och deras ledamöter är valda i demokratisk ordning. Men vi har inga samarbeten av allianskaraktär men alla partier ska behandlas på samma sätt när det gäller platser i kommunfullmäktige etc, säger hon.

I torsdags träffades Centerpartiet och Sverigedemokraterna, något som SD:s Christer Schönander bekräftar för P4 Sjuhärad.

SD:s stöd kan ligga till grund för om Eva Johansson, utses till oppositionsråd eller inte, men enligt SD har man inte lovat bort sina röster utan väntar tills på måndag då det är omröstning om posten när det första mötet med nya kommunfullmäktige hålls.

P4Sjuhärads reporter Bo Thorin pratade med Eva Johansson ett dygn före mötet då hon förnekade att de skulle träffas, och sa då också sähär.

Många andra tycker att SD är ett antidemokratiskt parti, men du ser dem inte så?

– Spelar du in nu eller? Deras ledamöter är ju valda i demokratisk ordning, det ska vi ju ha klart för oss. Och jag tror att partiet kommer att finnas kvar och bli etablerat vare sig vi vill eller inte så vi får nog förhålla oss till detta.