Uppgifter: Skadad rysk ubåt utlöste försvarslarmet

Sedan i fredags pågår en stor militär operation i Stockholms mellersta skärgård. Nu kommer konkreta uppgifter om att försvarslarmet om främmande undervattensverksamhet handlar om en skadad rysk ubåt på svenskt vatten, rapporterar Svd.se.

Nya uppgifter pekar mot att det är Ryssland som ligger bakom den främmande undervattensverksamheten i skärgården. Och det finns tecken som tyder på att en skadad rysk undervattensfarkost kan befinna sig på svenskt vatten, skriver Svenska Dagbladet.

Redan i torsdags kväll plockade svensk signalspaning upp ett radiosamtal på ryska. Samtalet sändes på en nödkanal som används av Ryssland.

På fredagen gjordes en observation av ett föremål i Kanholmsfjärden och Försvarsmakten inledde sin underrättelseoperation.

Under fredagskvällen plockade signalspaningen åter igen upp radiotrafik, krypterad den här gången. Men det gick att pejla var sändarna befann sig.

Den ena fanns i närheten av Kanholmsfjärden och den andra i den ryska exklaven Kaliningrad, skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till att uppgifterna bekräftats av olika personer.

En undervattensfarkost som befinner sig i nöd kan bli svårmanövrerad och det skulle kunna förklara varför den observerats vid Kanholmsfjärden, enligt tidningen.

Är den skadad behövs ett stödfartyg i närheten. Sedan i onsdags ligger ett ryskägt handelsfartyg på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård.

– Vi är medvetna om fartyget och har koll på det, säger en av källorna till Svenska Dagbladet.