Brantevik

Misstänkt plågeri av hundraårig ål

1:14 min

När jakten på den nu mer världsberömda Branteviksålens huvud dominerade medieflödet tidigare i år fick man på Jordbruksverket in en anmälan om djurplågeri. Anmälaren menar att Branteviksålen, samt den ål som ska finns i en närliggande brunn, utsatts för världshistoriens grövsta och mest utdragna djurplågeri.

Den anonyma anmälaren menar att brunnarna i Brantevik är en för varje levande varelse livsvidrig miljö och vill att den kvarvarande ålen som förmodas vara drygt 100 år ska sättas i en naturlig miljö eller avlivas. På Länsstyrelsen har man ännu inte tagit sig an ärendet, men djurskyddsinspektören Paula Hultgren berättar att även en hundraårig ål i en brunn innefattas av djurskyddslagen ska få mat, tillsyn och vid behov vård av sin ägare.

- Alla djur ska hållas på ett bra sätt och de ska få mat i tillräcklig omfattning och tillsyn. Just den här ålen har vi inte tittat på än, men generellt så gäller det alla djur människan håller i fångenskap, säger hon.

Men ännu är det oklart vad som kommer hända med den berömda Branteviksålens mindre kända hundraåriga granne. Om djurskyddsinspektörerna skulle nå slutsatsen att ålens levnadsförhållanden inte lever upp till djurskyddslagen så kan det bli aktuellt med till exempel ett mörkerakvarie där den kan studeras av allmänheten.

- När vi väl kommer fram till det här ärendet så får vi väl åka förbi och titta på ålen och se hur det står till med den helt enkelt, säger Paula Hultgren.