Ryska försvaret: Inga nödsituationer

7:21 min

Det har inte förekommit några avvikande händelser, och än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Moskva. Men att det skulle handla om något annat land än Ryssland är otänkbart, menar lektor Tomas Ries på Försvarshögskolan, i Godmorgon, världen!

Sedan i fredags pågår en stor militär operation i Stockholms mellersta skärgård. Enligt konkreta uppgifter till Svenska Dagbladet handlar försvarslarmet om främmande undervattensverksamhet om en skadad rysk ubåt på svenskt vatten.

Nu på morgonen tillbakavisar det ryska försvarsdepartementet uppgifterna om en skadad rysk ubåt i nöd. Det har inte förekommit några avvikande händelser, och än mindre nödsituationer, rörande ryska marinfarkoster, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Interfax skriver att departementet tillbakavisar västerländska mediers rapporter om en möjlig händelse rörande en rysk ubåt, utan att nämna insatsen i Stockholms skärgård.

Men Tomas Ries, lektor på försvarshögskolan, menar att det inte kan vara frågan om något annat land som skulle kunna stå bakom en eventuell kränkning av det här slaget. Han säger också att det måste tas på största allvar.

– Alla tecken tyder på att det här är en rysk militär undervattenfarkost som opererar djupt inne i svenska vatten. Det skiljer sig väldigt mycket från en flygkränkning, som är en politisk signal - hård men en del av utrikespolitiken. Det vi nu ser verkar vara att man opererar i det dolda, djupt inne på svenskt territorium. Det är inte utrikespolitik utan en del av en militär förberedelse på något, och det är mycket, mycket allvarligare, säger Tomas Ries.

Han vill inte spekulera i vad det är som förbereds, men att det inte är något man håller på med är otänkbart. Tomas Ries säger också att det är omöjligt att tänka sig att det skulle vara exempelvis Nato.

– När Sverige samarbetar så nära med Nato skulle det vara nästan otänkbart att de skulle vara något Nato-fartyg, säger han.

Försvarsmakten vill inte ge någon ny information om läget.

– Vi har inga ytterligare kommentarer utöver vad vi uppgav i går. Operationen pågår, säger Mattias Robertsson, informatör vid Försvarsmakten till TT.

Är skalan på insatsen densamma som i går?

– Det ger jag mig inte in på, säger Robertsson.

Hur många deltar?

– Det säger vi ingenting om.

Ekots reporter befinner sig på en båt ute vid Kanholmsfjärden, där insatsen fortfarande är som störst.

– Alldeles bredvid oss ligger stödfartyget Trossö, som är marinens ledningsfartyg. Vi hörde precis ett utrop från Trossö – där man sade att man inte vet hur länge insatsen kommer att hålla på. Det var ett utrop till de egna mannarna, som vi hörde eftersom att vi ligger ganska nära, säger Ekots My Rohwedder.

Samtidigt kommer uppgifter om att den ryskägda oljetanker, som legat utanför Stockholms skärgård, nu helt vänt om och går snabbt åt nordost, uppger flera medier. Vid åttatiden i morse höll fartyget höll den sydvästlig kurs mot Gotska Sandön.

– Men nu har den vänt och går i tolv knops fart år nordost, säger Anders Nordin, områdeschef vid Sjöfartsverket, till svd.se.

Fartyget är i princip okänt för svenska myndigheter och har troligen aldrig anlöpt svensk hamn.

– Vi ser förstås att den finns, men vi har inga uppgifter om att den anlöpt svensk hamn, säger Anders Nordin.