Varken utesluter eller drar slutsatser om skadad rysk ubåt

1:36 min

Sent på lördagskvällen kom uppgifter om att den stora militära operationen i Stockholms skärgård handlar om sökandet efter en skadad rysk ubåt. Försvarsmakten vidhåller fortfarande att detta är slutsatser som inte går att dra, men påpekar samtidigt att det inte går att utesluta.

På söndagseftermiddagen meddelade Försvarsmakten att man, för tredje dagen i dag, kommer att hålla presskonferens med anledning av den pågående operationen. Ekot direktsänder pressträffen, med start klockan 19.00.

– Vi har i dag konstaterat att det, utifrån de underrättelser som Försvarsmakten har, inte går att dra några sådana slutsatser som beskrivs i media. Men det går heller inte att utesluta, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Vilken slutsats är det som inte går att dra?

– Det går inte att dra några slutsatser kring de mediauppgifter som gjort gällande att det handlar om en utländsk ubåt som har råkat ut för någon form av olycka. Det går inte att säga att det ligger till på det sättet, säger Tengroth.

Han betonar vidare att operationen drog igång med anledning av den trovärdiga information som kom in till Försvarsmakten i fredags om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Utifrån de uppgifter som presenterats i media om en skadad rysk ubåt, och de uppgifter som Försvarsmakten har i dag, så går det inte att slå fast att det ligger till på det sättet som man skriver i tidningarna, menar Tengroth:

– Man måste göra ytterligare undersökningar för konstatera hur det verkligen är, om det är på det ena eller det andra sättet, säger han till Ekot.

Har ni samma typ av uppgifter som det skrivits om?

– Vilka uppgifter vi har är ingenting som vi just nu kommenterar. Vi har fått in tillräckligt trovärdiga uppgifter som kom in i fredags. Nu jobbar vi för fullt med att verifiera eller skriva av uppgifterna.