Militärforskare: Värde för Ryssland att känna till hela skärgården

2:49 min

Den pågående insatsen i Stockholms skärgård har kallats den största svenska ubåtsoperationen i Östersjön sedan kalla kriget. Ett allvarligt läge, säger militärforskaren Oscar Jonsson.

– Det är en allvarlig situation. Man har nästan hela marinen ute och jagar vad som man betecknar som främmande undervattenverksamhet. Det är en väldigt stor incident, säger Oscar Jonsson som är militärforskare vid King’s College i London. 

Konteramiral Anders Grenstad sa vid sin presskonferens under söndagen att beslutet att starta en operation förutom senaste veckans iakttagelser också bygger på många års observationer inom ett och samma område vid Kanholmsfjärden i Stockholms mellersta skärgård.

Medieuppgifterna om att svensk signalspaning fångat upp en nödsignal till Ryssland sa Grenstad att han inte hade någon information om. Uppgifterna om en annan krypterad signal till Kaliningrad i Ryssland sa han att han inte kunde kommentera. Oscar Jonsson tror ändå att operationen bygger på mer än några iakttagelser de senaste dagarna.

– En gissning kan vara att en av anledningarna till att man gör fullt pådrag är att man fått in, inte bara de här tre identifikationerna i skärgården, utan också att man fått in via andra källor tecken som tyder på att nu är det verkligen värt att göra en fullskalig operation, säger Oscar Jonsson.

Att exempelvis Ryssland har ett stort intresse av att vara på plats i Stockholms skärgård tycker han är självklart.

– Ända sedan Sovjetunionens tid har en väldigt noggrann kartläggning av svenska skärgården pågått. Det var många u-båtsjakter då. Så det finns ett värde för Ryssland att känna till hela skärgården. Men sedan är det så att de större utloppen och inloppen, där de större fartygen kan gå i Stockholms skärgård. Där finns det ett speciellt värde att placera olika sensorer på botten så att man kan ha full koll vid ett krisläge till exempel, då civil trafik är avstängd. Har man då sensorer vid de större utloppen går det att få en väldigt bra lägesbild över vad som pågår i hela skärgården, säger han.

Men att veta exakt vad det är som pågår just nu är omöjligt, konstaterar Oscar Jonsson. Till exempel ser han det som märkligt att en undervattensfarkost skulle visa sig så här ofta, även om den med några dagars mellanrum måste upp till ytan för att hämta luft.

– Man kan inte låta bli att undra. Man visar sig i mellersta skärgården och hela marinen åker dit. Den skadade u-båten kanske ligger i södra skärgården, och att det handlar om att man vill locka bort marinen för att få ut den, säger Oscar Jonsson, militärforskare vid King's College i London.