Älgflugan - ny plåga för jägarna

5:54 min

Fästingar, getingar och myggor har de flesta har koll på, men nu läggs ännu ett plågoris till listan. Den blodsugande älgflugan ökar nu i våra delar i Sverige.

Många människor har troligen varit med om att det plötsligt kryllar i håret, och då kan det handla om den blodsugande rackaren älgfluga som slagit sig ner.

Normalt väljer den älgar, rådjur eller hjortar, men på senare tid har den även börjat attackera människor och hästar. 
Dessutom svärmar den så här års vilket innebär att jägarna kan få stifta bekantskap med flugan, och kanske det då är läge att ta en rejäl dusch efteråt...

– Hittar den ett värddjur släpper den vingarna, suger blod och lever i djurets päls. Där parar den sig och lägger ägg, säger Jan Chirico - forskare och docent vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Det är normalt inte farligt att bli biten, men det kan vara obehagligt och en del personer kan vara allergiska.

– Det är individuellt. I andar länder har den gett irritation hos vissa människor som bitits, men den har inte varit direkt sjukdomsframkallande. Det har hänt att folk får infektioner och bölder.

Det finns dock tips för hur man ska undvika att bli attackerad - zoologen Yngve Brodin på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm vet råd.

– Om du luktar lite annorlunda. Parfym, rakvatten, myggmedel. Älgflugan sätter sig på dig ändå, men undviker kanske att suga blod från dig.