Fredrik Wadström: Aftonbladets Ukraina-journalistik väcker frågor

2:40 min

På söndag är det parlamentsval i Ukraina – ett val som tidigarelagts efter Majdanrevolutionen i våras när presidenten och regeringen föll. Under det senaste knappa året har det skrivits mycket om Ukraina i svenska medier, också på kultursidorna. En av de mer aktiva redaktionerna har varit Aftonbladet Kultur som ofta intagit en kritisk hållning till Majdanrevolutionen och det nya politiska landskapet. Kulturnytts Fredrik Wadström tycker i denna krönika att rapporteringen väcker en rad frågor.

HÄR SVARAR ÅSA LINDERBORG PÅ AFTONBLADET FREDRIK WADSTRÖM 

För många av oss som under året har rest på journalistiska uppdrag till Ukraina har Aftonbladet Kulturs rapportering många gånger framstått som underlig. Jag kan svälja att vi journalister ser på händelseförlopp på olika sätt och det finns få länder i Europa som är så mångfacetterade som just Ukraina.

Det väcker förstås frågor som: hur starka är de fascistiska rörelserna i landet? Hur motiverad är separatisternas kamp i östra Ukraina? Hur ska vi förhålla oss till Rysslands annektering av Krim? Men det är ändå någonting med Aftonbladet Kulturs hantering av källor som gör mig bekymrad.

Den senaste artikeln från Ukraina har rubriken "Vi skjuter politiska motståndare" och är skriven av Per Leander och Aleksej Sachnin. Alla citat i artikeln från medlemmar i medborgargarden och högernationalistiska Högra Sektorn låter helt trovärdiga. Det är inte det.

Problemen börjar när vi ska lyssna på de som enligt artikeln är de goda krafterna. Som huvudsakliga källor anges medlemmar i vänstergruppen Borotba. Det är deras bild som gäller i beskrivningen av vem som ligger bakom blodiga upplopp och förföljelser av politiska motståndare.

Jag är helt säker på att artikeln hade mått bra om Leander och Sachnin letat efter argument för någon annan version än bara den från Borotba.

Det hade också varit klädsamt att flika in en referens till det uttalande som andra ukrainska vänster- och anarkistgrupper skickade ut i början av mars i år där de stämplade Borotba som lierad med anti-semitiska och pro-ryska grupper.

Det har också framförts misstankar om att organisationen finansieras från Ryssland. I uttalandet från de ukrainska vänstergrupperna stod det dessutom att Borotba manipulerar fakta för att vilseleda vänsteranhängare och anti-fascister i andra länder.

Tänk om Aftonbladet Kultur åtminstone med några rader i ett så långt reportage hade kunnat reda ut varför just Borotba är de som vi ska ty oss till när den komplexa situationen i Odessa beskrivs.

Till sist har vi den förment oberoende källan i artikeln: Sociologen Volodomyr Isjtjenko från ett universitet i Kiev. Också här hade jag gärna läst om Isjtjenko som uttalad vänsterdebattör i det ukrainska politiska landskapet, istället för att han framställs som politiskt neutral forskare.

Aftonbladet Kultur får gärna skriva om Ukraina från sin politiska utgångspunkt, men varför återkommande förklä materialet till oberoende reportage?


LÄNKSAMLING

Här är relevant läsning ihop med Fredrik Wadströms kommentar till Aftonbladets Ukraina-bevakning:

Aftonbladets artikel från 10 oktober 2014

Ukrainska vänster- och anarkistgruppers avståndstagande från Borotba

Volodomyr Isjtjenko som första namn på protestlista mot ukrainska arméns närvaro i östra Ukraina, skriven av vänsteraktivister i Ryssland, Ukraina och Vitryssland (Som andra namn på listan finns en företrädare för Borrotba, se ovan):

"Stop the war in Ukraine!"