Österlen

Hundraårig ål flyttar till museum

1:17 min

Den ål i Brantevik som fortfarande förmodas leva i en brunn och som har blivit föremål för en anmälan om djurplågeri kan få flytta in i på museum.

Efter att ha tagit del av anmälan kontaktade brunnsägaren Tomas Kjellman länsstyrelsen i hopp om att kunna ge den kanske hundra år gamla ålen ett nytt hem.

Det var ett par år sedan som han senast såg ålen.

- Om han vill till ett varmt och skönt akvarium så vore det bra om han tittade fram.

Det är nämligen planen för ål nummer två. Om den fortfarande lever och syns till kommer den att hämtas upp och förflyttas till ett akvarium på museum, antingen i Malmö eller Stockholm.

Och när det gäller anmälan om djurplågeri så håller Tomas Kjellman med om att tillvaron i brunnen inte är den bästa.

- Jag kan faktiskt hålla med om det. Det kan ju inte vara roligt att simma i en brunn i 150 år.

När SVT:s program Mitt i naturen 2009 besökte brunnen föreslog Tomas Kjellman att man skulle släppa ut ålen i havet.

- Men det skulle vara ännu mer djurplågeri eftersom ålen troligtvis inte hade klarat av en ny miljö.

Så nu är det alltså en flytt som ägaren till de potentiellt rekordgamla ålarna hoppas på. I nuläget kämpar forskare fortfarande med att hitta hörselstenarna på den första, numera avlidna ålen, för att kunna bestämma åldern.

Om den andra ålen får spendera sina sista år i ett akvarium är chanserna betydligt högre för att ta reda på hur gammal den egentligen är.

- Enligt de tidningsutklipp vi har ska den vara 110 år nu. Men det vet man inte förrän ålen har dött och man har plockat ut de här otoliterna som sitter i innerörat. Hamnar den här i ett akvarium borde det vara svårt att misslyckas, säger Tomas Kjellman.