Malmö

Höjd skatt för Malmöborna 2015

2:41 min

Skatten i Malmö höjs nästa år. I dag sätter sig de styrande rödgröna partierna i budgetförhandlingar. De hoppas på att regeringens budget på torsdag ska förbättra det ekonomiska läget för kommunen.

Redan när de tre rödgröna partierna Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet den 1 oktober presenterade plattformen för sitt gemensamma styre de kommande fyra åren stod det klart att de ansåg att skatten måste höjas. Nu sker det alltså nästa år.

- Det kommer att bli någon form av skattehöjning i Malmö. Hur stor återstår att se, men vi har en budget med underskott i delar av verksamheten som vi behöver se till att få ordning på, säger kommunalrådet Karolina Skog (MP).

I dag och i morgon pågår budgetförhandlingar mellan de tre partierna på Örenäs slott utanför Landskrona. Det är inte säkert att de kommer att kunna enas om en exakt skattesats till på onsdag. Anledningen är att regeringen lägger sin budget på torsdag med förslag som kommer att påverka kommunernas ekonomi.

Det är bland annat de aviserade höjningarna av ersättningarna i a-kassan och sjukförsäkringen som Malmös rödgröna räknar med kommer att förbättra kommunens ekonomi. Men läget är osäkert. Kommunen kan också räkna med höjda kostnader, till exempel genom att arbetsgivaravgiften för unga höjs.

Kommunens budgetunderskott ligger just nu på omkring 300 miljoner kronor. Det motsvarar en skattehöjning med 50 öre om de rödgröna inte samtidigt hittar andra sätt att spara pengar.

Den stora förklaringen till underskottet är att kostnaderna för försörjningsstöd och hemlöshet har ökat i flera år. Enligt den senaste delårsrapporten i juni beräknas försörjningsstödet kosta Malmö 971 miljoner kronor i år. Varje månad är det strax under 10 000 hushåll som får ekonomiskt bistånd. I år beräknas kostnaderna för hemlöshet bli 178 miljoner kronor.

Före valet kritiserade de borgerliga de rödgröna för budgethålet. De ansåg att ekonomin var misskött och varnade för en skattehöjning. Karolina Skog vill inte ge dem rätt, även om det nu är klart att skatten höjs. 

- Att kostnaderna ökar mer än man budgeterat är en utveckling som kan hända, det måste inte bero på att man har budgeterat dåligt eller har strukturellt fel i ekonomin. Utan här har prognoserna inte precis gått i den riktning vi har trott när vi tidigare har lagt budgeten, säger hon.