Svenskarna som lockades till Hitlers elitstyrka

4:13 min

Med hjälp av tidigare hemliga dokument berättar journalisten Bosse Schön i sin senaste bok om de svenskar som frivilligt stred för Hitler under andra världskriget.

– Med den här boken vill jag visa att de svenska SS-soldaterna hade en roll i förintelsen på Östfronten, säger journalisten och författaren Bosse Schön. 

I sin bok "Hitlers svenska SS-soldater. Brev och dagböcker” fokuserar Bosse Schön på de svenskar som anmälde sig frivilligt till tyska Waffen-SS under andra världskriget. Genom SS-soldaternas brev och dagböcker skrivna under kriget får man inblick i vad de svenska soldaterna och deras familjer verkligen kände och tänkte under Hitlertiden.

Redan för femton år sedan skrev Bosse Schön om "Svenskarna som stred för Hitler", i boken med samma namn, som väckte debatt i Sverige. I boken försökte han få svar på frågan om de svenska SS-soldaterna hade deltagit i morden på judarna vid östfronten. Efter det beslöt riksdagen att Säkerhetspolisens arkiv skulle öppnas och med hjälp av de svenska SS-soldernas tidigare hemligstämplade personakter har Bosse Schön nu kunnat hitta svar på många frågor, säger han.

– I dessa personakter hittade jag de första uppgifterna om att de faktiskt hade en roll i förintelsen. Det fanns polisförhör, där svenska SS-soldater berättar spontant vad de har sett av dessa massavrättningar på östfronten. En han berättar bland det vidrigaste jag har läst om förintelsen, med massavrättningarna. Och jag hittade en soldat från Norrland, som skryter när han är hemma på permission, om att han har skjutit judar så att han knappt kunde känna sitt pekfinger - sitt avtryckarfinger. 

Det var runt 270 svenskar som stred i Waffen-SS under andra världskriget. De hade blandade motiv till sitt val att strida för Hitler, men det fanns också vissa gemensamma nämnare säger Bosse Schön.

– Ungefär hundra stycken var organiserade svenska nazister. Någon hade en mamma eller pappa som var från Tyskland. De var äventyrare. Men den stora gemensamma nämnaren för den här gruppen var rysskräcken. Att man ville slåss mot kommunisterna. Det var den stora gemensamma nämnaren, anledningen till att man gick ut i kriget. För vi hade ju upplevt finska vinterkriget. Vi visste att Stalin var inne i Finland, och kanske skulle ta Sverige. Så det var rysskräck. 

I dag är det också aktuellt med unga människor som reser till andra länder för att kriga, till exempel till Syrien. Och Bosse Schön menar att man kan dra paralleller mellan de svenskar som stred för Tyskland under andra världskriget och de som idag ansluter sig till exempelvis Isis. 

– Ja det tycker jag. För det första är det unga människor. De här svenskarna som stred för Hitler de stred för "nya Europa", och de här unga människorna som åker för att strida med Islamiska staten, de vill vara med och bygga just "islamiska staten". De är äventyrslystna, de har romantiska drömmar om kriget, ärans fält, då som nu.

Den svenska staten höll ett vakande öga över SS-soldaterna som återvände hem efter kriget.

– De flesta soldaterna var ju var vad man kallade för b-klassade, som säkerhetsrisker. En av soldaterna var faktiskt med och grundade Sverigedemokraterna 1988. Han övervakades av Säpo i 49 år. Så polisen bevakade de flesta av de här soldaterna, de soldater som var organiserade nazister här hemma i Sverige. De bevakades fram till sin död, de flesta. In på 70, 80 och 90-talet.

50 av de svenska SS-soldaterna stupade eller rapporterades som saknade under kriget. Ingen anklagades för krigsförbrytelser, men i Nürnbergrättegången efter krigsslutet dömdes hela SS, inklusive Waffen-SS, som en krigsförbrytarorganisation.

Sveriges tvetydiga förhållande till Nazityskland var under många år ett ämne som var känsligt att diskutera.

Och trots att Säpo övervakade svenskarna när de kom hem blev de aldrig förhörda av polisen om vad de egentigen hade deltagit i för aktiviter under kriget, säger Bosse Schön.

– Alla förhördes regelmässigt av den svenska polisen. De fick enbart två frågor. Ett: om du hade en svensk uniform på dig när du lämnade Sverige - var är uniformen nu? Fråga nr två: lämnade du ut några uppgifter till tyskarna om det svenska försvaret? Några fler frågor fick de inte. Den mest relevanta frågan, nämligen: "sköt du judar, vet du nånting om massavrättningarna?", de fick aldrig den frågan.