Spelbranschen tar avstånd från hatarna

2:13 min

Dödshot och trakasserier. Senaste månadernas händelser inom spelbranschen har fått både spelare, utvecklare och journalister att säga stopp. "Aldrig mer hat, hot, rasism eller sexism i dataspelens namn", uppmanar föreningen Diversi. 

"Det är viktigt att komma ihåg att det är möjligt, och nödvändigt, att gilla spel men samtidigt också kunna ställa sig kritisk till dess problematiska sidor", det sa den amerikanska debattören Anita Sarkeesian på sin YouTube-kanal när hon påbörjade sin granskning av hur kvinnor målas upp i TV- och dataspel.

Reportageserien rörde upp känslor hos spelare så mycket att Sarkeesian både behövt fly sitt hem men också ställa in föreläsningar efter hot om både bombning och skolskjutning. Anita Sarkeesian är bara en av många kvinnor som i spelbranschen utsatts för hot och trakasserier.

Nu vill den svenska föreningen Diversi sätta stopp för hatarna, Milda Rönn är en av initiativtagarna till Diversi.

– Vi vill jobba med relationen mellan alla aktörer inom dataspelsbranschen. Man är så beroende av varandra i dataspelsbranschen. Vi vill skapa förutsättningar för aktörerna, säger Milda Rönn.

De trakasserier och hot som förekommit de senaste tiden beskriver Milda Rönn som en dödsryckning.

– Det går inte att hålla emot den här utvecklingen, branschen kommer att förändras, säger Milda Rönn.

Pernilla Sparrhult, som är utvecklare på svenska spelstudion Paradox Interactive, menar att utvecklarna har ett ansvar att säga ifrån när trakasserier och hot förekommer - hon menar också att det slår väldigt hårt mot branschen att spelare hotar med till exempel skolskjutningar.

– Vi har startat en namnlista där vi som spelutvecklare och spelcommunity vill visa att hot och trakasserier inte sker i vårt namn. Det är inte okej att vi som bransch svartmålas för det som några individer gör, säger Pernilla Sparrhult.