Chefer filmar för att kolla personalen

2:33 min

Fler och fler filmas av kameror på jobbet. Antalet tillstånd för kameraövervakning har ökat kraftigt och en stor del rör arbetsplatser. Kamerorna ska vara till för att förhindra brott, men på en del håll används de istället till att hålla koll på personalen, visar Sveriges Radios granskning.

Har du egna erfarenheter? Hör av dig till oss!

"Lina", som egentligen heter något annat, arbetade med att sälja telefonabonnemang i en butik i Västsverige. Hon berättar om hur personalen i butiken brukade få telefon från chefen som sa att de borde sälja mer. Chefen kunde säga att han hade sett att det hade varit folk i butiken och att personalen borde ha sålt mer.

"Lina" tyckte att det var väldigt obehagligt att veta att chefen kunde se allt hon gjorde via kameror som fanns uppsatta.

– Ser han mig om jag sätter mig i fem minuter? Man börjar fundera på om det inte bara är mitt jobb han övervakar utan även mer personliga saker. Kan jag gå på toa nu, kan jag klia mig i huvudet?

Man får använda kameraövervakning för att stävja brott och förebygga olyckor,  men att kontrollera hur personalen sköter sitt jobb med hjälp av kameraövervakning är olagligt. Ändå hittade reportrar från Sveriges Radios lokala kanaler ett 30-tal personer som berättade om just det, när de under en veckas tid var ute och pratade med anställda runt om i Sverige. Många vill vara anonyma av rädsla att förlora jobbet, men så här berättade en person i Gävleborgs län:

– En som handlade stannade kvar och pratade lite längre med mig. Mitt i samtalet ringde min chef och sa att jag skulle sluta prata och fortsätta jobba. Då har chefen kollat på mig hemifrån via kameror i butiken och ringt. Chefen live-streamar butiken och kollar kamerorna i mobilen. Det är konstigt.

Enligt Datainspektionen är det inte lagligt att använda kameraövervakning på det sättet.

– Det låter som att den arbetsgivaren kameraövervakar sin personal för att mäta arbetsprestationer och kontrollera hur arbetet utförs, och det är inte okej enligt kameraövervakningslagen, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen.

Antalet tillstånd för kameraövervakning har mer än fördubblats i storstadsregionerna de senaste tio åren. Men det finns ingen statistik över hur vanligt det är att de missbrukas. Varken Datainspektionen eller länsstyrelserna, som båda har tillsynsansvar, har någon samlad bild av läget.

"Anna", som inte heller hon vill säga sitt riktiga namn, arbetade i en butik i Kronobergs län, när hon upptäckte att arbetsgivaren hade satt upp kameror - utan att berätta för personalen, vilket krävs enligt lagen. Anna polisanmälde saken.

– Jag blev glad att det hände något och att han fick böter. Men man undrar på hur många ställen det går till så här, säger hon