Andreas letar mat bland butikernas soptunnor

3:22 min

Grönsaker, frukt och yoghurt. Listan kan bli hur lång som helst när Andreas Jakobsson plockar mat från butikernas soptunnor. Han ägnar sig åt så kallad dumpstring. 

– Under detta året har jag hittat allt som säljs i en mataffär, det ser lite olika ut på olika ställen. På ett ställe är det ett soprum, där är det flera kärl, mejerivaror i en, grönsaker i en och så vidare, säger Andreas Jakobsson.  

Det började som ren nyfikenhet. En kompis tog med Andreas Jakobsson på en dumpstringsrunda och sedan har det bara fortsatt. Andreas har hållt på i ett år nu och han bloggar om maten han hittar i olika sopkärl.

– Oftast gör man ju detta efter att affärerna har stängt, jag brukar börja vid kvart i tolv. 

Vad är det du hittar?

– Det finns halvruttna grejer, men 80 procent av det som kastas är fin mat, oftast är det inget fel på det alls. Jag hittar ofta tio kilo tomater som är mer än okej. 

– Man kan hitta allt möjligt. Varje gång jag är ute hittar jag mycket grönsaker, frukt, mejeriprodukter, mjölk, fil och yoghurt. Ofta är det några dagar kvar till bäst-före-datum, folk vill inte köpa det, säger Andreas Jakobsson. 

Har du en plan över vad du vill ha?

– Man har ju lärt sig lite, saker som alltid finns är bananer och paprika. Ibland  hittar man ovanliga saker, om det varit utrensning, då kan man hitta torrvaror, pasta, ris, knäckebröd och jag har även hittat lågenergilampor, säger Andreas Jakobsson. 

Är det lagligt?

 – Det ligger i gråzonen, jag har pratat med polisen och han som jag pratade med sa att så länge soporna är tillgängliga kan det inte vara ett brott. Så länge man inte bryter sig in är det lagligt. 

Vilka risker tar man?

– Risken att vara inne i soprummet är inte så stor. Det jag äter, man får vara försiktig. Lukta, smaka, det är få matvaror som är farliga om dem smakar och luktar bra. Om man hittar mjuka ostar som passerat bäst-före-datum tar jag inte dem, säger Andreas Jakobsson.