Socialdemokratisk ilska mot FP i Skinnskatteberg

2:38 min

Länets Socialdemokrater upprörs över att Folkpartiet i Skinnskatteberg inte tänker lägga ner sina röster i valet till ny kommunstyrelseordförande utan istället låta Sverigedemokraternas två röster avgöra vilka som ska få makten i kommunen.

I slutet av förra veckan berättade alliansledaren Carina Sándor (FP) i Skinnskatteberg att de trots att de rödgröna fick fler mandat än alliansen inte tänker lägga ner sina röster och ge ordförandeskapet i kommunstyrelsen till de rödgröna.

I stället kommer man att rösta i frågan och då Sverigedemokraterna har två mandat och två röster så är det alltså SD som får avgöra hur resultatet blir.

Det här har rört upp känslorna hos de rödgröna, och Olle Thorell, distriktsordförande i Socialdemokraterna i Västmanland, skräder inte orden:

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt och unikt i Sverige att en folkpartistisk ordförandekandidat till kommunstyrelsen ger makten att avgöra vem som ska styra kommunen till Sverigedemokraterna.

– Vi tycker att det är för illa att man beter sig så här i Skinnskatteberg.

Vad ser du för risker med det här?

– Risken är att det här sluttande planet som vi är oroliga för från alla demokratiska partier ska öka och att man släpper in Sverigedemokraterna i stugvärmen och ger de mer makt än de förtjänar.

– Sverigedemokraterna i just Skinnskatteberg blev minst i länet, men Carina Sándor och Folkpartiet verkar ändå vilja ge dem mest makt av dessa distrikt. Det är en hedersak att släppa fram det största blocket

Det faktum som Carina Sándor tar upp, att Sverigedemokraternas mandat ska respekteras, är inte det vad en demokrati handlar om?

– Absolut, och vi ska respektera att Sverigesdemokraterna fått mandat i alla kommuner. Men det är inte samma sak som att ge de makten att avgöra viktiga frågor. Vi gör allt vi kan för att hitta blocköverskridande samarbeten utan att ge Sverigedemokraterna den här rollen.

– Sverigedemokraterna i Skinnskatteberg fick sju procent av rösterna, det betyder att över 90 procent av väljarna inte ville att Sverigedemokraterna ska få avgöra var makten hamnar, men det verkar inte Carina Sándor och Folkpartiet tycka, säger Olle Thorell till P4 Västmanland.