Vill hylla bygden - släpper bok på västgötska

10 min

En bok skriven helt på västgötska ska hylla vår byggd och de som byggt upp den. Författaren Jan-Erik Ullström från Skövde släpper sin feel good-roman i november.  

Jantelagen regerar i den skaraborgska myllan och den underfundiga humorn är ständigt närvarade. Det luktar snus och dynga om sidorna och är du bekant med den härliga dialekten blir du duktigt road, så skriver Robert Gustafsson, komiker från Skövde, om Jan-Erik Ullströms nya bok där han vill hylla bygden.

– Jag ser ju att landsbygden inte riktigt ser ut så som när jag var liten, inte lika mycket liv och rörelse. Jag kände att jag vill hylla de som byggde upp den bygd som jag är uppväxt i. 

Jan-Erik Ullström berättar att P4 Skaraborgs program Snackis hjälpt till och bidragit med Snackis västgötaord till boken. Alla ord som ni lyssnare bidragit med till Snackis finns även med i en bilaga till Ullströms bok.

Men finns det några skrivregler när man skriver på dialekt?

– Nej, det finns det inte och det är det som är så bra för då kan jag ju göra lite som jag vill. Men det är jättesvårt att skriva och samtidigt göra det begripligt. 

En del tycker att det är mycket svordomar i boken.

– Jag har fått höra att det är mycket svordomar i boken, men det var det när jag växte upp. Alla svor som borstbindare. Så egentligen kan man nog säga att jag har dragit ner på svordomarna mot hur det var när jag växte upp.

Ullström skrattar.

– Det är många provläsare som har läst boken och gett tummen upp men några utanför socknarna, bland annat från Uppsala och Göteborg som sa "Det här med dialekten var jättebra men det kanske blir lite svårt utanför Skaraborg" och då svarade jag bara att jo fast jag hyllar ju inte Nacka.