Allt fler svenskar ansluter sig till Isis enligt Säpo

1:45 min

Enligt Säpo är det nu 90 svenska medborgare som anslutit sig till al-Qaidainspirerade grupper i bland annat Syrien och Irak.

Säpo talar nu om 90 bekräftade fall, att jämföra med "omkring 85" som man tidigare har gått ut med. Av dem har 23 dödats, enligt Säpo.

Det finns en tydlig tendens bland de som reser ut nu, sa Anders Kassman, som är operativ chef på Säpo på en presskonferens i dag.

– Det vi ser nu är att det främst finns ett intresse för att ansluta sig till grupper som är kopplade till Isis.

Men utöver de här 90 bekräftade fallen är det betydligt många fler som har åkt, säger Anders Kassman. På frågan om hur många fler hänvisar han till den uppskattning som terrorismforskaren Magnus Ranstorp har gjort, det vill säga totalt 150 personer.

– Vi stöder den bild som han har gett uttryck för. Sedan säger vi inga siffror men vi säger att vi håller med om att det kan vara i den häraden, säger Anders Kassman på Säpo.

Det största attentatshotet mot Sverige och Europa kommer i dag enligt Säpo från våldsbejakande islamistisk extremism.

– Området Syrien och Irak är en grogrund för att bli än mer radikaliserad. Och vi vet att man i den miljön både kan öka sin avsikt och sin förmåga, säger Anders Kassman operativ chef på Säpo.

Men hur många som har återvänt till Sverige, ville han inte uttala sig om på dagens presskonferens. Det viktigaste just nu är att följa utvecklingen och göra fortlöpande bedömningar av hotnivån, fortsatte han.

I dagsläget bedömer Säpo att hotnivån ligger kvar på nivå 3, vilken betyder "förhöjd nivå". Men det är en ständig bevakning om den behöver höjas till den näst högsta nivån 4, konstaterade han.