Val 2014

M i Lysekil öppnar för samarbete med SD

1:43 min

Sverigedemokraterna vill vara med och slåss om makten i Lysekil och Moderaterna är beredda att samarbeta med dem i en valteknisk samverkan.

– Det är inte säkert att alla andra partier är med på det. Ska man gå in i en valteknisk samverkan måste alla vara överens om saker och ting, säger kommunstyrelsens ordförande, moderaten Mats Karlsson.

Han säger att det bästa vore om det fanns en majoritet i kommunfullmäktige.

– Har man inte det så vet man ju aldrig utgången.

Moderaterna, Centern och Folkpartiet har sagt ja till att ingå i ett valtekniskt samarbete med Socialdemokraterna som har gjort klart att de vill styra i minoritet.

Men även om ett samarbete med Sverigedemokraterna skulle ge majoritet är inte Jan-Olof Johansson, (S), intresserad.

– Vi har inte för avsikt att etablera något samarbete med Sverigedemokraterna.

Centerpartiets Siv Lycke säger också nej till SD, på grund av deras integrationspolitik.

Folkpartiets Ann-Charlotte Strömvall är inte lika kategorisk utan menar att frågan tål att diskuteras mer med medlemmarna.

Christoffer Zackariasson i Sverigedemokraterna säger att de är intresserade av ett samarbete om de får inflytande i nämnder och styrelser, vilket Mats Karlsson tycker är rimligt.

– I en dialog om en valteknisk samverkan ska alla parter ha glädje av det. Så fungerar det ju i praktiken.

Jan-Olof Johansson säger att de är tvungna att acceptera att Moderaterna har en egen ståndunkt.

– De är ett eget parti som vi inte kan låsa upp på något sätt. Socialdemokraterna har alltid och kommer även fortsättningsvis att föra diskussioner med Kommunistiska Partiet och med Vänsterpartiet och vi vet att det inte är populärt hos Moderaterna. Vi kan inte binda upp dem mer än de kan binda upp oss.