MTR lovar mäta radon i tunnelbanan

1:38 min

MTR tar uppgifterna om kraftigt förhöjda radonvärden på tre tunnelbanestationer på stort allvar. Om det behövs ska tunnelbaneoperatören mäta radonhalten på samtliga stationer.

– Vi jätteintresserade av att ta del av det här materialet och se vad det föranleder för åtgärdsbehov. Man måste alltid ta alla siffror på allvar, säger MTR:s arbetsmiljöchef Lars Nyström.

P4 Stockholm har tidigare rapporterat om ett projektarbete som utförts i laboratoriemiljö på KTH, där mätningar  visar kraftigt förhöjda halter radon i luften på alla tre undersökta tunnelbanestationer - Tekniska Högskolan, Universitetet och Fridhemsplan.

Radon är radioaktivt och giftigt och för den som utsätts för gasen under lång tid ökar risken för lungcancer.

Projektarbetet är begränsat till bara tre T-banestationer, men enligt Strålsäkerhetsmyndigheten är siffrorna ändå väldigt intressanta och borde absolut föranleda en undersökning av radonhalterna i hela tunnelbanenätet. En sådan mätning har inte gjorts på sex år.

MTR som driver tunnelbanan i Stockholm är inte sen att hänga på den uppmaningen.

– Vi kommer att göra det som behövs tillsammans med SL. Det kommer vi göra tillsammans med våra huvudskyddsombud för att hantera den oro som kan dyka upp hos vår personal som vistas i tunnelbanan åtta timmar varje dag, säger arbetsmiljöchef Lars Nyström.

– Det här kommer vi undersöka så fort som möjligt.