Problem med mobiltäckning i energisnål skola

1:18 min

Dålig eller ingen mobiltäckning alls är ett problem i energisnåla hus som de byggansvariga ofta inte räknat med. Allt fler byggnader, även till exempel skolor och äldreboenden, byggs energisnålt. Till en av landets mest energisnåla skolor, i Aspeboda, är det så gott som omöjligt att ringa.

– Till mig är det svårt att komma fram för jag sitter längst ner i byggnaden, säger rektor Lise-Lott Arenwall på skolan i Aspeboda

Energieffektiva fönster och täta väggar är en av orsakerna till att mobiltäckningen är dålig i nya miljövänliga hus. För byggprojektledaren på Falu kommun Subhi Hassona, kom det som en överraskning.

– Det visste vi inte, säger han.

Post och telestyrelsen och Statens Tekniska Forskningsinstitut har tagit initiativ till forskning för att hitta bra lösningar på problemet. När det gäller inomhustäckning är det inte operatörernas ansvar utan fastighetsägarens.

Falu kommun är på gång med iallafall en tillfällig lösning i Aspeboda skola. Under tiden drabbar telefoniproblemen framförallt rektorn men också lärare och elever.