Kanadas premiärminister: En terroristhandling

2:08 min

Kanadas premiärminister Steven Harper fördömer gårdagens attack i huvudstaden Ottawa och kallar den en terroristhandling. Flera kommentarer bland folk handlar om att Kanada skulle ha förlorat sin oskuld.

En soldat är ihjälskjuten och gärningsmannen dödades efter en dramatisk skottlossning inne i Ottawas parlamentsbyggnad. Stora delar av staden spärrades av och människor var chockade och arga.

– Kanada är alltid ”Kanada det goda”, ”Kanada det oskyldiga”, det kommer vara skamfilat nu, sa Steven Kennedy i Ottawa för ett par timmar sedan, några kvarter från det fortfarande avspärrade parlamentet.

Ottawa är stilla och ovanligt lugnt i kväll, med lite folk ute på gatorna i centrala staden.

En hel del av kommentarerna till gårdagens dramatik bland dem jag möter går ut på att Kanada förlorat sin oskuld. En soldat sköts till döds igår och delar av staden spärrades av efter skottlossning i parlamentet.

– Kanada är inte immunt mot terroristattacker, sa premiärministern Steven Harper.

Han befann sig själv i samma byggnad som attentatsmannen sprang in utan att stoppas, men premiärministern sattes snabbt i säkerhet.

Den unge soldat som dödades vaktade ett monument och hade ingen ammunition i sitt vapen. Cally Green, som jag möter strax utanför avspärrningarna som vaktas av polis, kan inte förstå varför.

– Det är ändå en sorts tecken på Kanadas passiva och fredliga framtoning, säger hon och kopplar attentatet till Kanadas engagemang i krig mot terrorismen.

Det gör flera av dem jag möter på gatan, till exempel en man som kallar sig Jerry.

– Kriget har kommit hem, sex plan lyfte härifrån igår för att bekämpa en vålnad, ISIS.

Gärningsmannen, som sköts till döds inne i parlamentet, är identifierad av polisen och uppges vara en tidigare dömd brottsling. Det förkommer uppgifter om att han konverterat till islam och radikaliserats.

Motivet till attacken är inte klarlagt och inte heller om det var fler inblandade än den nu dödade gärningsmannen.

– Deras motiv är att skrämma folk, skrämma dem att förlora sina grundläggande fri och rättigheter, säger Victor, som flytt till Kanada från Iran, men de kommer inte att lyckas.

Enligt den kanadensiska tidningen Globe and Mail, hade attentatsmannen relativt nyligen konverterat till islam och fått sitt pass beslagtaget av polisen. Samma beskrivning finns om en annan man, som dödades av polisen för ett par dagar sedan, efter att med bil ha mejat ner två soldater utanför Montreal.

Det finns inga uppgifter än om motivet till gårdagens attentat, som finns delvis dokumenterat på film med kaotiska och dramatiska scener.

En av dem som kommit ut från den avspärrade parlamentbyggnaden är hantverkaren André Roj, som berättar att han märke vad som hände, först när en kvinna försökte slänga sig ut från ett fönster.

– Vi lugnade ner henne och hjälpte henne ner via byggnadsställningar, berättar han.

Avspärrningarna har nu lättats i centrala Ottawa och parlamentet ska arbeta imorgon som vanligt. Polisen vill varken bekräfta eller dementerar att de letar efter flera attentatsmän, en uppgift som förekom under gårdagen.