Andersson presenterade budgeten

1:36 min

Mer pengar till försvaret, halverat rut-avdrag och satsningar på föräldrapenning och a-kassa. Det var några av de förslag som stack ut när Magdalena Andersson presenterade den rödgröna budgetpropositionen i Rosenbad i dag.

-- De reformer vi kommer att presentera idag kommer att vara finansierade krona för krona, inledde finansminister Magdalena Andersson (S) morgonens presskonferens om budgeten.

En tredje pappamånad, halverat tak för rut-avdraget och 680 miljoner till försvaret redan nästa år. Det är några av nyheterna i regeringens budgetproposition.

– Vi slopar nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga, vi trappar av jobbskatteavdraget för inkomster från 50 000 kronor och höjer miljöskatterna, säger Magdalena Andersson.

Andersson inledde med att prata om insatser för jämställdhet.

Bland annat ska ytterligare en månad i föräldraförsäkringen öronmärkas. Dessutom satsar man pengar på insatser mot mäns våld mot kvinnor.

När det gäller jobben satsar regeringen på 9 000 traineejobb 2015. Arbetsförmedlingen får också mer resurser för att kunna matcha jobb bättre.

Dessutom satsas en miljard på förbättrat järnvägsunderhåll.

Regeringen vill införa ett klimatpolitiskt ramverk, och satsar 100 miljoner kronor på bland annat solceller.

På skolans område vill regeringen anställa mer personal och ha mindre klasser. Det finns också en särskild satsning på mer personal i förskolan.

Utöver det sänks skatten för pensionärer. Taket höjs i a-kassan, den bortre gränsen i sjukförsäkringen avskaffas och sjuk- och aktivitetsersättningen höjs.

Sammanlagt innehåller den rödgröna budgeten reformer på omkring 25 miljarder kronor.

– Den halvan av befolkningen som har lägre inkomster tjänar på vår budget och får ökade disponibla inkomster, medan de som har högre inkomster har möjligheten att bidra lite mer till skolan, äldreomsorgen och sjukvården, säger Magdalena Andersson.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg säger att en av de mest intressanta sakerna med budgeten är att den inte innehåller något höjt tak i sjukförsäkringen.

– Det tyckte jag var uppseendeväckande, det finns inte ens med senare under mandatperioden. Dessutom är det intressant att man höjer försvarsanslaget, med tanke på att ett av regeringspartierna faktiskt har velat spara på försvaret, och nu sitter Miljöpartiet och administrerar ökade försvarsutgifter, säger han.