Kritik mot Buttericks halloweendräkter - "är rasistiska"

1:22 min

Maskeradkedjan Buttericks säljer halloween-kostymer som "Indian babe" och "arabdräkt". Kritiker menar att de är rasistiska och stereotypa, men Buttericks håller inte med.

Frilansjournalisten Angela Larsson tycker att de nationalkaraktäristiska dräkterna hos Buttericks är problematiska. På hemsidan finns både "Indian babe" och "arabdräkt". Om du ska köpa arabdräkten ingår "en vit klänning med huvudbonad", "arabskägget" säljs separat.

– Det visar verkligen att de här butikerna inte har så mycket kunskap om vad rasistiska karikatyrer och stereotyper innebär, säger Angela Larsson.

– Det är väldigt ignorant att man gör det som butiksägare och inte reflekterar över hur det kommer uppfattas, fortsätter hon.

"Jag kan inte se något problem med det"

Buttericks vd Bengt Olander tycker inte att de här dräkterna är något problem.

– Nej, jag kan inte se något problem med det. Men jag inser ju att det kan ju missbrukas, men det är användarens ansvar att se till att det inte missbrukas, säger han.

Tycker du inte att det är ganska exotifierande?

– Jo, men det är väl härligt. Det är att skjuta budbäraren om man inte kan köpa en sombrero för att någon skulle kunna missbruka den, tillägger han.

Vad kommer ni göra nu när ni vet om att det finns kritik mot den här typen av kostymer?

– "Indian babe", som skulle vara ett olämpligt uttryck, det ska jag se till att vi kallar för "indianflicka" istället, avslutar Bengt Olander.

Efter att P3 Nyheter intervjuat Buttericks har företaget ändrat produktbeskrivningarna på några nationalkaraktäristiska dräkter, men halloweenkostymerna finns kvar.