Mikael Damberg: Satsningarna på skolan viktigast i budgeten

3:57 min

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) var i Västerås idag för att presentera regeringens budgetproposition. Han lyfte då fram satsningarna på skolan.

Till Ekots rapportering om budgeten

Mikael Damberg var stolt över den rödgröna budgeten.

– Jag är mycket nöjd. Det är en spännande budget som har fokus på framtiden. Både på jobb och skola men också på näringslivspolitik, säger han.

Vilken är den allra viktigaste satsningen i budgeten anser du?

– Jag tror att det är skolsatsningarna, för vi har idag en situation där de svenska skolresultaten faller snabbast i hela OECD-området. Vi ser att skillnaderna mellan olika skolor växer väldigt kraftfullt idag.

– Här gör vi stora satsningar på mindre klasser, tidiga insatser också i förskolan för att minska barngrupperna, och insatser för lärarna, säger Mikael Damberg.

Redan vid en presskonferens i förmiddags i Rosenbad presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) den rödgröna budgetpropositionen.

Det handlar bland annat om mer pengar till försvaret, halverat rut-avdrag och satsningar på föräldrapenning, a-kassa, traineejobb och järnvägsunderhåll. Inom skolan vill regeringen anställa mer personal och ha mindre klasser.

Sammanlagt innehåller den rödgröna budgeten reformer på omkring 25 miljarder kronor.