Blandade reaktioner mot budgeten

1:52 min

Regeringens budgetproposition möts av både ris och ros från fack och näringsliv medan oppositionens politiker gör tummen ner till nästan allt.

Moderaternas Anna Kinberg Batra menar att budgeten är ett hot mott jobben.

– Stor tyngdpunkt läggs på att det ska löna sig att inte jobba, istället borde vi ha fler vägar in för ungdomar  på arbetsmarknaden, fler nya jobb och bättre konkurrenskraft i en orolig omvärld. Vi har fått flera nya jobb sedan 2006, men den uppgången måste fyllas på.

Annie Lööf är också kritisk:

– Det här är fel väg att gå. Det är småföretagen som får agera bankomat för en statlig åtgärdspolitik, säger hon.

Sverigedemokraternas ekomoniskpolitiske talesman Oskar Sjöstedt gör inte heller han vågen för den röd-gröna budgeten.

– Vi får höjda inkomstskatter, höjda skatter för äldre på arbetsmarknaden, vilket leder till att äldre väljer pension istället för att jobba vidare och höjda skatter på kärnkraft som kommer hota basindustrin.

Oskar Sjöstedt säger att SD nu ska analysera budgeten i lugn och ro och sedan ta ställning. Men en sak är klar redan nu:

– Vi kommer inte rösta för den, vi kommer at lägga ner våra röster, eller rösta för alliansens alternativ, säger han.

Jan Björklund (FP) är positiv till regeringens satsningar på skolan, men försvaret får, enligt honom, i realiteten mindre pengar att röra sig med:

– Det sker i praktiken en nedskärning på en kvarts miljard på försvaret, eftersom man måste betala kraftigt höjda arbetsgivaravgifter för alla unga man nyanställer, säger han.

Akademikerorganisationen Saco tycker att satsningar på skolan och vården är bra, men gör tummen ner för förslaget på högre skatt för dem som tjänar mest.

"Det är också bra med fler högskoleplatser förutsatt att kvaliteten inte blir lidande. Men att delvis betala med höjda skatter på arbete är galet", skriver Sacos ordförande Göran Arrius i en kommentar till regeringens budget.

Saco gillar inte höjd skatt på välavlönade:

"Det är fel väg att gå. Utbildning måste löna sig om Sverige i längden ska hävda sig i den internationella konkurrensen. Vi har redan en hög beskattning av arbete internationellt sett", skriver Göran Arrius.

Tjänstemännens centralorganisation TCO välkomnar höjt tak i a-kassan. Men precis som Saco ogillar TCO de höjda skatterna på arbete, skriver TT.

"I valrörelsen lovade Socialdemokraterna att vanliga löntagare inte skulle få höjd skatt. Nu ser vi tyvärr att det inte blir så. När brytpunkten för statlig skatt sänks och jobbskatteavdraget trappas av, får till exempel många akutsjuksköterskor och datatekniker betala mer skatt. Det tycker vi är mycket olyckligt", skriver TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Både TCO och Saco vill ha en översyn av hela skattepolitiken.

Företagsorganisationen Svenskt Näringsliv (SN) är kritisk mot regeringens budget och anser att den, tillsammans med förslag som aviserats tidigare, inte innebär en politik för fler jobb som Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven utlovade i valrörelsen.

"Jag är bekymrad över att jobbskaparna tappas bort i en störtflod av förslag som känns företagarfientliga och som riskerar tillväxt och jobb", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar.

SN pekar på osäkerhet kring energifrågor och ytterligare "pålagor" på elproduktion och transporter som faktorer som kommer att slå mot konkurrenskraften och jobben. Regeringens i SN:s tycke negativa syn på företag inom välfärden anses också vara problematisk.

"Det lägger en våt filt över investeringar och utveckling", säger Carola Lemne.