Tuppkärrsskolan i Surahammar deltar i robottävling

4:37 min

First Lego League är en tävling där skolelever bygger och tävlar med robotar av lego. Syftet är att låta eleverna få arbeta med avancerad robotteknologi och utveckla kreativitet och problemlösning.

Inne på Tuppkärrsskolan i Surahammar håller eleverna i klass 6 just nu på att jobba med alla de delar som ingår i tävlingen First Lego League. Utifrån ett tema ska eleverna göra en forskningsuppgift, en egen lego robot samt marknadsföra sitt projekt.

Detta är en tävling för skolklasser i bland annat Sverige, Danmark och Norge, och lagen möts i olika turneringar i sitt land och vinnarna går vidare till en riksfinal för att slutligen ta sig till en stor final och får möta de andra ländernas finalister.

De tävlande lagen har fyra huvuduppgifter: bygga och programmera en robot, arbeta fram lösningar inom årets tema, marknadsföra och profilera sitt lag och även skaffa lagsponsorer.

– I marknadsföringsgruppen hittar vi sponsorer som kan sponsra oss med pengar och med godis. Man får mer poäng om man har med ett uppträdande, så vi tänkte ha med en tupp, berättar Madicken Modig som är elev på Tuppkärrsskolan.

– Vi är med för att locka fram ett intresse för teknik och forskning. Och intresset har varit mycket stort. Ungefär hälften av våra sjätteklassare har valt att vara med i projektet, berättar läraren Paulina Hiltonen.