Bankerna på väg mot vinstrekord

2:03 min

De svenska storbankerna har ökat sina vinster kraftigt under det tredje kvartalet. Efter att SEB presenterat sitt resultat i dag står det klart att vinsterna sammanlagt steg med 16 procent till drygt 27,5 miljarder kronor under kvartalet.

Det tredje kvartalet brukar vara en svag period för bankbranschen, men inte i år. Mest ökade SEB, som hade drygt 40 procent högre vinst, än i fjol, tack vare ökade intäkter från stora företag.

– Vi har hjälpt dem med börsintroduktioner, lån och rådgivning. Det är framför allt stora företag, som har bidragit till det här kvartalet, säger vd Annika Falkengren.

Störst av de svenska bankerna är Nordea med drygt tio miljarder kronor i vinst under kvartalet. Vinsten ökade trots att banken har höga kostnader för att göra om sitt IT-system.

För Handelsbanken var det framför allt tack vare verksamheten i Storbritannien, som företagets vinst steg kraftigt. Swedbanks vd Michael Wolf lyfte fram bolånen, som en förklaring till att Swedbank än en gång ökade vinsten.

– Framför allt är det fastighetssektorn, både den kommersiella och på privatsidan, där vi nu tar 25 procent av marknaden. Det är första gången sedan 2009, säger Wolf.

Den starka utvecklingen i bankerna tyder på att de i år för första gången kommer att ha vinster före skatt på över 100 miljarder kronor, om inget oförutsett händer under avslutningen av året. I fjol hamnade vinsterna på drygt 90 miljarder.

Bankernas vinster har fått regeringen att planera att införa en särskild bankskatt från 2016 tillsammans med Vänsterpartiet. Tanken är att det ska ge statskassan omkring fyra miljarder kronor per år.

Det är en dålig idé att specialbeskatta en bransch, tycker SEB:s vd Annika Falkengren.

– Jag tycker det är tråkigt att vi ska betala olika skatt beroende på vilken industri man är i, säger Annika Falkengren.

Hur ser du på argumentet att bankerna på det här sättet ska betala tillbaka till staten för att de fick hjälp när det var tuffare tider?

– Det var självklart så att staten hjälpte till med en garanti. Men i dag betalar bankerna en stabilitetsavgift, insättargaranti och vi betalar skatt som alla andra, så bankerna bidrar redan i dag, säger Annika Falkengren på SEB.