Fotboll/Spel

IFK Värnamo får kritik av åklagaren

0:41 min

IFK Värnamos agerande var "inte helt professionellt", enligt åklagaren i landets första matchfixningsrättegång. Därför kan det nu bli aktuellt med en manual för klubbledare.

Tingsrättens friande dom efter den första rättegången om matchfixning inom svensk fotboll kommer med största sannolikhet att överklagas.
– Mycket talar för det. Vi har satt utredare på att titta över frågan en gång till, säger Johan Lindmark, åklagare vid riksenheten mot korruption, till TT.

Samtidigt är åklagarmyndigheten beredd att i samarbete med fotbollsförbundet ta fram en manual för hur klubbledare ska agera när uppgifter om misstänkta läggmatcher och mutor uppdagas.
– Värnamos agerande var inte helt professionellt. De lämnade in en anmälan men ville inte tala om vilka spelare det handlade om. Vi fick ta fram det själva vilket försenade utredningen och gjorde våra förutsättningar sämre, säger Lindmark.

Riksenheten för korruption ska omgående ta upp frågan med förbundet.
– Det handlar inte om någon "rocket science" direkt. Några enkla handgrepp som alla klubbledare ska känna till. Det saknas i dag.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att den 24-åring som åtalats för grovt givande av muta visserligen försökt förmå tre spelare från IFK Värnamo att medverka i en läggmatch mot Gais - men att han inte erbjudit några pengar.

TT: Vad behöver ni få fram för att hovrätten ska döma annorlunda?
– Det är inget jag vill gå ut med offentligt nu. Men vi kommer att titta på och utreda en del saker lite närmare.

P4 Jönköping har varit i kontakt med IFK Värnamos ordförande Kaj Larsson som vill vänta med att lämna en kommentar tills han hunnit sätta sig in i vad åklagaren sagt och menat.

TT