"I svärmen" av Byung-Chul Han

2:07 min

Googles glasögon och Apples klocka är två uppfinningar som verkar rucka på gränsen mellan människa och maskin. Men vad kan de innebära i längden? En ny bok ger några ledtrådar.  

Dataglasögonen förvandlar det mänskliga ögat till en övervakningskamera. Genom funktionen som automatiskt tar bilder var tionde sekund blir vi alla samtidigt både fångar och fångvaktare i vårt helt frivilliga fängelse.

Så beskriver den sydkoreanske kulturteoretikern Byung-Chul Han vad Googles glasögon kan göra med oss – när och om de verkligen blir en vitt spridd produkt. Han är professor i Berlin och kallas ”den digitala tidsålderns filosof”.

Och visserligen är det en tunn och ibland väl nostalgisk samling iakttagelser som nu kommit på svenska med titeln ”I svärmen”. Men ändå är Han – med stort H – en av få uttolkare av prylarna i vår samtid som inte köpt dem redan. Slaven på den digitala triumfvagnen.

Den snabba spridning via till exempel Facebook och Twitter som brukar kallas ”viral”, ser Han snarare som ytterligare ett tecken på Upprördhetssamhället. På en kritisk massa som visserligen är kritisk, men inte har någon massa. Flyktigt sprids den bara för vinden till nästa upprördhet.

Han filosoferar också kring hur samtal via det visuella datorprogrammet Skype förändrar den mänskliga kommunikationen. Att kameraobjektivets placering på datorn, strax ovanför skärmen, gör att vi tycks titta ned i golvet när vi faktiskt försöker se varandra i ögonen.

Enligt förhandsrapporter och erfarenheter från de första testarna, verkar det ändå inte alls säkert att den bärbara teknologin är mogen för ett brett genomslag. Frågan är om vi än så länge verkligen vill skylta med vår besatthet på det sätt som till exempel Googles glasögon kräver.

Men om ifall att de här prylarna ändå skulle börja krypa in på kroppen, sprida sig viralt, rekommenderar jag en vaccination av Doktor Byung-Chul Han. Den är snabb och långtidsverkande.

Översättning av "I svärmen": Ola Wallin