Andersson presenterade rödgröna budgeten

2:39 min

I dag presenterades regeringens budget. Vid lunchtid gick finansminister Magdalena Andersson (S) den traditionsenliga promenaden från finansdepartementet till riksdagshuset i Stockholm.

Promenaden mellan finansdepartementet och riksdagen blev i år lätt tumultartad, med poliser runt den nya finansministern och journalister och fotografer i släptåg.

Tidigare på förmiddagen presenterade Magdalena Andersson (S) den första rödgröna budgeten. Den innehåller reformer på drygt 25 miljarder kronor nästa år.

De största satsningarna görs på bland annat skolan, hälso- och sjukvården, höjt tak i a-kassan, fler högskoleplatser, sänkt skatt för pensionärer och mer personal till äldreomsorgen.

Den viktigaste reformen enligt finansministern är pengarna som läggs på skolan.

– Att se till att barnen får större möjligheter att ta till sig den kunskapen som de kommer att behöva ha med sig hela livet, säger Magdalena Andersson.

För att bekosta åtgärderna väntar en rad skattehöjningar. Höjda arbetsgivaravgifter för unga står för nästan hälften av finansieringen, det blir också dyrare att anställa en person över 65 år. Dessutom vill regeringen höja skatten för dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden.

Mycket har regeringen redan berättat, men nytt för i dag är att grundnivån i föräldrapenningen höjs till 250 kronor om dagen, att försvaret får 680 miljoner kronor extra i anslag nästa år, och att den som använder rut-avdrag kommer att få dra av för arbeten upp till 25 000 kronor per år, inte som idag, 50 000. Det gäller dock inte pensionärer.

Nu under eftermiddagen har budgeten debatteras i riksdagen, och det var hårda ord från oppositionen. Moderaternas gruppledare i riksdagen var först ut.

– Var finns jobben i regeringens budgetproposition? undrade Anna Kinberg Batra, Moderaternas gruppledare och ekonomisk-politiska talesperson.

Debatten har till stor del handlat om jobb och höjda skatter. Centerpartiets Emil Källström och Kristdemokraternas Jakob Forssmed lät sig inte övertygas av finansministern.

– Det här är en löftesbrottsbudget som är en fara för jobb, för valfrihet, sa Emil Källström.

– När du höjer skatter, vilket innebär färre jobb, då blir det ju också mindre pengar till morgondagens välfärd, sa Jakob Forssmed.

Magdalena Andersson höll, föga förvånande, inte med.

– Tänk om det var så enkelt, att bara man sänker skatten så blir det massa jobb. Tänk om forskningen visade det. Men så är det ju inte. Det är ju inte så att de länder i världen som har lägst skatt har högst sysselsättning. Det är ju nästan tvärtom, sa hon.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt, vädjade till Moderaternas Anna Kinberg Batra, att Sverigedemokraterna och alliansen tillsammans skulle rösta ner delar av regeringens budget. Men han fick nobben.

– Om jag har uppfattat saker och ting rätt, så ser ni i princip samma problem som vi gör med Socialdemokraternas så kallade trainee-jobb. Ni har mig veterligen heller inte gått till val på Vi är inte intresserade att plocka ut den ena eller andra delen, och stå här och diskutera i ett sådant här replikskifte. Vi kommer att lägga en helhet för jobb och tillväxt, och sen under hösten så är det helheterna som ställs mot varandra, sa han.