Städfirma: Halverat RUT-avdrag leder till svartjobb

1:31 min

Regeringen föreslår i sin budget att RUT-avdraget ska halveras. Det kommer att få allvarliga konsekvenser anser en städfirma i Stockholm.

– Det är grunden i hela vår verksamhet. Vi skulle inte finnas om inte RUT-avdraget fanns. Blir det nu en halvering som det föreslås så har jag snabbt räknat att ungefär 30 procent av våra kunder skulle behöva avsluta sina tjänster hos oss, säger Katarina Borowiecka, VD för städföretaget Hjälp Hemma.

Vad betyder det för företaget?

– Väldigt mycket. Vi skulle så klart kunna fortsätta existera men vi skulle behöva minska betydligt i personalstyrka så det skulle kännas hemskt att skicka ut dom i arbetslöshet.

Långt ifrån bara svenskar jobbar åt er.

– Av 126 anställda har vi en som är född i Sverige.

I dag får den som nyttjar RUT-avdraget för till exempel städning använda det upp till 50 000 kronor, men från 2016 föreslås en sänkning till 25 000.

Sedan 2007 när det här avdraget infördes så har i runda tal 17 000 nya företag startats i branschen. Risken är alltså att påfallande många kvinnor födda i utlandet drabbas om RUT-avdraget halveras.

Förutom detta så finns det betydande farhågor att många svarta jobb som blivit vita genom rutavdraget, nu ska bli svarta igen. Att svartstädningen ska öka helt enkelt och det är Katarina Borowiecka orolig för säger hon:

– Det tror jag. Tyvärr. Det finns ett jättebehov av våra tjänster och får vi inte hjälp att göra dem vita så kommer de med stor sannolikhet gå tillbaka till svartjobb, säger Katarina Borowiecka, VD för städföretaget Hjälp Hemma.