
Genusfotografen hjälper Gävle kommun med bildhandbok
Gävle kommun har anlitat Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, för att fotografera modeller till en bildhandbok.
– Som myndighet har vi ett ansvar, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun.
I dag lade Gävle kommun ut en förfrågan på sin hemsida där de sökte frivilliga fotomodeller till en bildhandbok med genusperspektiv.
– Som myndighet har vi ett ansvar att se till att alla som bor och lever i Gävle känner att de har möjlighet att förverkliga sig själva. Då behövs en bred utsiktshorisont. Varje gång vi har en stereotyp – pojkar gör si, tjejer gör så – hindrar vi den utsikten. Vi blockerar den, vilket är fundementalt fel. Det här vill vi ändra på, säger Johan Adolfsson, kommunikationschef på Gävle kommun.
Vad har Gävle kommun haft för bildpolicy hittills då?
– Ingen alls. Och det där blir ju ett problem.
Nu har kommunen anlitat Tomas Gunnarsson, även känd som Genusfotografen, för att ta bilderna till handboken. Hans mål är att det ska finnas med konkreta exempel på hur det brukar se ut, varför det är dåligt och hur man kan göra i stället.
– Ett exempel är ofta när man fotograferar kvinnor och män, att kvinnor ska le, titta in i kameran och posera. Man tar gärna ut de ur sitt sammanhang. Även om det är en idrottare eller en person med väldigt mycket makt får de ändå vara i en studio och blåsa såpbubblor, säger Tomas Gunnarsson.
Han menar att män inte skildras på samma sätt när de förekommer i ett liknande sammanhang.
– Män blir ofta skidlrade nedifrån, ett perspektiv som ger en mer symbolisk makt och aktoritet i bild. De får posera i den miljö de jobbar i. Det finns en massa sådana konventioner som jag tänkte att vi skulle spalta upp och konkret visa hur man kan bryta mot dem, säger han.
Den nya bildhandboken kommer att tryckas och sedan delas ut.
– Den ska vara gratis och lättillgänglig, säger Johan Adolfsson.