Hans Rosling: Inte lika många som insjuknar varje dag

7:26 min

Den lavinartade ökningen av ebolafall i Liberia håller på att bromsas. Samtidigt behövs mer pengar och vårdpersonal för att stoppa epidemin. Det säger Hans Rosling, professor i global hälsa vid Karolinska institutet, som just nu är i Liberia.

Hans Rosling är i Liberias huvustad Monrovia och har de senaste dagarna tagit fram nya siffror om spridningstakten för ebola.

Rosling har fått ett bord på den liberianske statsepidemiologens kontor, och jobbar tillsammans med den nationella ledningen för att kartlägga omfattningen av blödarsjukdomen.

– Vi försöker göra en samlad bedömning. Vår uppfattning är att den här ökningen, med fler och fler fall, har upphört. Nu är det lika många som insjuknar varje dag. Det kan låta som att antalet sjuka gått ner, men det är viktigt att säga att det handlar om att det är själva stegringen som har kunnat stoppas, säger Hans Rosling i P1-morgon.

Trots att spridningen börjar bromsas behövs kraftigare och snabbare insatser för att få bukt med ebolaepidemin i Västafrika. Det konstateras i en ny forskningsartikel som publiceras i den ansedda medicinska tidskriften The Lancet i dag.

Hans Rosling delar den slutsatsen.

– Nu behövs tre saker. Hjälp med personal, både experter som jag, och erfarna sjuksköterskor och vårdlärare. Pengar, det är tyvärr väldigt dyrt. Och så behövs uthållighet, det här är inte något som kommer att vara över på en månad eller två. Vi måste hålla på länge, för målet är ju att utrota det här viruset från spridning bland människor, säger han.

Kunskapen om ebola hos befolkningen i Liberia har blivit mycket bättre, säger Hans Rosling.

– Det är en väldigt skärpning i beteendet. Jag har aldrig sett en stad med så ordnade förhållanden, under en kris av den här typen. Utanför varje affär står en behållare med klorvatten och alla tvättar händerna. Ändå är staden helt lugn, det är riktigt trevligt att vara här. Människor är artiga, jag har aldrig mött så mycket positiva, leende människor.

Har du något råd om någon beslutsfattare lyssnar på det här? Vad är det första man gör?

– Jag tror inte att det finns något lönsammare i världen just nu än att se till att stoppa den här epidemin. För om vi inte gör det nu kommer det att bli oerhört mycket dyrare sen. Trots att det inte är billigt att stoppa ebola nu så är det ett vrakpris jämfört med att göra det senare. Och de som har möjlighet att ställa sin egen kunskap till förfogande, gör det! Det kommer att kännas positivt. Jag trodde att folk skulle vara irriterade och skrika på varandra, men det är en jättefin arbetsgemenskap här.